Progrese u keratokonu

V lednu jsem prodělal zákrok CXL obou očí. Minulý týden jsem byl na kontrole, lékařka mi řekla, že levé oko se dokonce zlepšilo, ale že u pravého je stále progrese. Ve zprávě je mj. uvedeno: "OD: KK 3-4 centrum 458um, OS: KK 2 centrum 474um, na OD je lehká progrese asi +2D". Rád bych se zeptal, zda je možné případně na horším oku zákrok CXL opakovat. A také by mě zajímalo zda je KK 3-4 velmi vážný stav (dá se říct, že vidím poměrně velmi dobře). Je možné, že tato oční vada má vliv, na to, že mi na pravém oku nejde změřit oční tlak? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, cross linking je možné opakovat. U keratokonu má velký vliv na zrakovou ostrost jeho umístění vůči zornici. Pokud je apex (vrchol) v centru rohovky, tak se výrazně zvyšují sférické dioptrie, ale se správnou korekcí je vidění dobré. Když je ale keratokonus decentrován, třeba na okraj zornice, tak vzniká výrazný nepravidelný astigmatismus, který se v podstatě nedá korigovat brýlemi. Zde je pak vidění horší. U tohoto onemocnění rozeznáváme celkem 4 stupně. U Vašeho pravého oka je to tedy stav vyžadující léčbu a pravidelnou observaci stavu. Samozřejmě není možné do budocna zcela vyloučit nutnost transplantace rohovky. Pro bezkontaktní tonometr (takové to fouknutí do oka) může být znepravidelněný povrch oka problematický. Nicméně jsou i jiné metody měření nitroočního tlaku.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: