Prolaktin

Dobry den pani doktorka,rada by som sa spytala ake dalsie vystrenie mam podstupit ked mam zvyseny prolaktin a to o raz tolko,to je 1100 a norma bola do 600. Kedze tento problem mam cca 10 rokov tak som pred tymi 10 rokomi podstupila MR vysetrenie to bolo v poriadku a uz len cca pred 5 rokmi RTG-rentgen a nic viac. Pocula som o makroprolakrine ci nahodou nemoze byt to na pricine mojho zvyseneho prl?Ako to zistim,da sa to z odberu krvi? Este som nasla na internete ze zvysene prl moze byt z ochoreni ladvin a pecene,ale to mi nik neskumal vy odporucate aj toto dat skontrolovat? Mam 33 rokov,inak cyklus mam pravidelny iba mam cca 5 dni pred cyklom spinenie,moze to byt z prl? Dakujem za odpoved

Odpověď odborníka:

Dobrý den, hodnoty prolaktinu mohou být ovliněny několika faktory. Předpokládám, že jste byla poučena, ale pro jistotu to napíšu. Je důležité, aby byl prolaktin odebírán ráno min. 2 hodiny po probuzení, s absencí pohlavního styku či stimulace bradavek noc před odběrem, ideálně v klidu, bez stresu, dobře mu nedělá ani přivelké teplo, nebo prostě cokoliv, co tělu způsobuje stres a dyskomfort (nemoci a pod). Dále je důležité vědět, jestli máte v pořádku funkci štítné žlázy a jak píšete funkci ledvin a jater (všechno se určuje z krvi). Je možné stanovit i makroprolaktin - nedělají ho asi všechny laboratoře, ale určitě se dá najít nějaká, která ano. Na hladinu prolaktinu mají vliv i některé léky, zejména z oblasti psychiatrie ale i zažívacího traktu (a tu může být vliv značný). Potíže byvají ve formě bolestí hlavy, poruch zorního pole, nebo právě poruch menstruačního cyklu a nemožnosti otěhotnět. Pokud žádné obtíže nemáte (špinění bych nepočítala) a hodnoty prolaktinu jsou takto vysoké celých 10 let s normálním MRI, asi bych hledala příčinu ve výše zmíněných oblastech. Pokud hladina takto vyskočila po předchozí normalizaci, zopakovala bych MRI mozku se zaměřením na hypofýzu na hypotalamus. Držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: