Prolaktin a gynekomastie

Dobry den, pokladal jsem uz jednou u vas dotaz, mam v krvi zvyseny prolaktin a trpim gynekomastii. Podstoupil jsem urologicke vysetreni a ultrazvukove vysetreni varlat a skrota, poté vysetreni CT mozku a také magnetická rezonance. Vse v poradku. Akorat na jedne strane pod trislama jsou hmatatelno jakoby bulky ktere sou spojene az do hýždí. Je to jen na jedné straně, druhá strana pod trislem je meká a OK. může se jednat o neco nadoroveho? Popripade kdyz trpim gynekomastii a vysokym prolaktinem tak na snizeni prolaktinu v krvi se berou pak léky do konce zivota??? Dekuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, stran rezistence v třísle vám již odpovídala kolegyně. On-line bohužel nelze zodpovědět na otázku, zda jde o něco zhoubného či nikoliv. Je potřeba bulky vyšetřit pohmatem, ultrazvukem, ideálně s elastografií, případně biopticky a to nejlépe na pracovišti urologie. Co se týká gynekomastie a vysokého prolaktinu - pokud nebyl prokázán adenom podvěsku mozkového ani jiná příčina hyperprolaktinemie (zejména některé léky, onemocnění jater či ledvin, snížená funkce štítné žlázy, užívání některých drog...), jedná se pravděpodobně o idiopatickou hyperprolaktinemii, kterou je možné zkusit vyřešit podáním léků, které tlumí produkci prolaktinu. Na druhou stranu, pokud zvětšení prsů zůstává i nadále po normalizaci hladin prolaktinu, volí se spíše plastika prsů a léky se dlouhodobě neužívají. Zálěží na tom, jak vysoké hladiny prolaktinu máte a zda z toho vyplývají jiné obtíže (např. poruchy potence). Je potřeba také provést vyšetření prsů na mamologii - o tomto vyšetření jste se nezmiňoval. Příčinou hyperprolaktinemie může být i dráždění/porucha v oblasti prsů či hrudní stěny. Může jít o poměrně složitý problém, jehož vyšetřování i léčba by měla být vedena zkušeným endokrinologem ve spolupráci s dalšími odborníky. Přeji vám hodně štěstí s řešením vašeho problému.

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Borelióza: Odpovědi na 10 nejčastějších otázek
Články: Borelióza: Odpovědi na 10 nejčastějších otázek
Léto a vycházky do přírody...
Crohnova choroba, nebo endometrióza? Příznaky (ne)musí napovědět vždy
Koronarografie
Články: Koronarografie
Koronarografie patří mezi...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Onkologické vyšetření
Články: Onkologické vyšetření
Onkologické vyšetření je...
Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Články: Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Brnění je nepříjemný pocit...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: