Prolaps mi chlopně

Pane doktore, měla bych na Vás dotaz. Byla jsem vyšetřena na kardiologii pro občasné bušení srdce. Ve zprávě mi lékařka napsala - Prolaps předního cípu MI chlopně, nevýznamná mitrální a trikusp. rugurgitace (méně významná mitrální regurgitace, nevýznamná trikusidální regurgitace) Ráda bych věděla o jakou vadu se jedná, jestli se taková vada časem zhoršuje? Mám již jedno dítě a ráda bych měla s manželem druhé, je to nějaký problém, může se tato vada těhotenstvím zhoršit nebo se případného dalšího těhotenství nemusím obávat? Jsem z toho nervózní. Pani doktroka mi napsala lék Concor 2,5 (1/2) na bušení srdce a lehce zvýšený krevní tlak, který mi po těhotenství trochu zlobí. Do té doby jsem měla tlak velmi nízký. Horní tlak mám normální (120-128), dolní tlak do 89 (někdy 90). Děkuji Vám moc za opověď, Eva

Odpověď odborníka:

Prolaps mitrální chlopně je velmi častá chlopení vada. Ve většině případů nezpůsobuje žádné potíže a dále se nevyvijí. Ostatní srdeční vady jsou také nevýznamné. Myslím si, že těhotenství zvládenete, bude dobré se poradit s internistou nebo kardiologem. Concor máte na bušení srdce, chlopení vada se tím neřeší.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: