Prolaps mitralnej chlopne

Mam od roku 2008 kedy som bol prvy krat na kardiologii, kvoli ako keby obcasnemu preskakovaniu srdca (ako keby mi na chvilku zastavilo srdce a potom silno buchlo, neviem ako to inac popisat), diagnostikovany prolaps mitralnej chlopne. Odvtedy som u kadriologa nebol. Minuly tyzden som bol na echu u noveho kardiologa. Chcel by som poprosit o vysvetlenie lekarskej spravy s echografickeho vysetrenia. Ao v koreni 32mm, separacia 21mm, LP 36mm, IVS 7mm, LK v diastole 47mm, PK 29mm. ACT na PCH 130ms, V1 max na Ao 1,5m/s, bez region, poruch kinetiky, EF 64%, prolaps pcMCH, MR I+, perikard bpn. Zaver: prolaps pcMCH s mierne zavaznou MR, bez dilatacie LP, dobra systilicka funkcia, bez znakov PH, perikard bpn. Kontrola o 3 roky. Doktor mi povedal ze sa nemam v nicom obmedzovat. Ale stale mam obavy ci sa mi nieco nemoze stat. Zacal som teraz behavat tak mam z toho trochu strach ci sa namahou nieco nemoze zhorsit. Dakujem

Odpověď odborníka:

Při vyšetření srdce se měří jednotlivé srdeční oddíly- kořen aorty, velikosti komor, funkce levé komory, to máte vše v normě. Pouze prolaps předního cípu mitrální chlopně. Jde o častý nález, nejčastěji náhodný. Tato srdeční vada se většinou věkem nezhoršuje a nezpůsobuje žádné obtíže.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Pět věcí signalizujících infekci v ráně
Články: Pět věcí signalizujících infekci v ráně
Tuto otázku si klade mnoho...
Orgasmus u ženy
Články: Orgasmus u ženy
Příčin, které způsobují, že...
Kvasinková infekce pochvy
Články: Kvasinková infekce pochvy
Kvasinková infekce pochvy...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: