Prolaps mitrální chlopně

Dobrý den, na začátku července tohoto roku jsem začal pozorovat šelest na srdci. Pro upřesnění - takový cvakavý / lupavý zvuk, který je slyšet i při pouhém přiložení ucha na hrudník. V nemocnici mi nalezli prolaps předního cípu mitrální chlopně - 1. stupeň a řekli mi, že to nijak neomezuje a že se to neléčí pouze sleduje. Šelest asi po dvou dnech odezněl. Předevčírem večer jsem tento problém začal pociťovat znovu až do teď. Teď ho tedy podrobněji popíšu: Střídají se u mne 2 stavy: 1. je zmiňovaný cvakavý zvuk, který občas bývá doprovázen pocity "drhnutí" a občas i pícháním u srdce. Nejvíce ho pozoruji při leže na zádech, při zaklonění v sedě, ve stoje a v předklonu. Naopak nejméně při leže na břichu či při "předklonu" v sedě. 2. stav je, že cítím při předklonu na srdci mírný tlak a pocit "přelévající tekutiny" a to samé při narovnání zpět do polohy ve stoje. Z momentální pozice mi přijde, že se tyto stavy střídají nahodile. Souhlasíte s názorem lokální nemocnice, že se jedná pouze o ten prolaps? Předem děkuji za odpověď Jan

Odpověď odborníka:

Dobrý den, myslím si, že pokud bylo provedeno UZ srdce, kde byl pouze prolaps mitrální chlopně, tak není potřeba se bát. Prolaps mitrální chlopně je pouze variabilita na UZ srdci. Může se jednat o extrasystoly, jedná se o předčasné stahy mimo pravidelný rytmus. Někteří lidé je mohou pociťovat jako tlak na hrudi, přeskakování srdce atd. Tyto potíže se mohou zhoršovat při zvýšeném napětí či stresu.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: