Proplachování uší

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli nehrozí nebezpečí poranění uší, když si je proplachuji sám. Činím tak ve chvíli, kdy dojde k "ucpání špuntem". Pustím jemný soustředěný proud ze sprchové hlavice a nečistoty vyplavím. Provedl jsem to nedávno poprvé s perfektním výsledkem. Ale nevím, zdali se nemůže něco přihodit... Děkuji za odpověď. Hezký den, Josef

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pane Josefe. Pokud máte uši jinak v pořádku, není v takto prováděném výplachu žádný problém. Jen je třeba vždy dát pozor na teplotu vody (neměla by se příliš lišit od teploty těla) a na to, abyste sprchovou hlavici omylem nepřiložil přímo na ucho (proud vody musí vždy mít možnost volně odtékat z ucha). Princip provedení výplachu v ordinaci je prakticky stejný... Dodávám, že pokud by se výplach nedařil, pomůže kápnout si do ucha několikrát za den kapku oleje (obyč. stolního) a výplach provést poté - maz se tím změkčí a lépe uvolní...

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+9 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Dotaz | Od: S. | 2.5.2016 17:28
Dobrý den pane doktore, měla jsem zalehlé obě uši, navštívila jsem ordinaci ORL, kde mně udělali výplach uší tzv. luxem - strašný to přístroj. Pan doktor mně škrábl do ucha, 2 dny mně vytékala krev. Po ošetření tzv. luxem mně hučelo v hlavě, musela jsem navštívit opět ORL, aby mě ošetřili. Během týdne jsem začala mít potíže se zrakem - odtržení sítnice. Je možné, aby to způsobil ten tzv. lux?
Děkuji za podání zprávy.
reagovat
re:Dotaz | Od: uLékaře.cz | 13.5.2016 09:11
Dobrý den, děkujeme za dotaz. Avšak aby Vám lékař
mohl odpovědět, poprosím Vás, abyste dotaz
zkopíroval a vložil jej přímo do poradny na těchto
stránkách:http://www.ulekare.cz/poradna-
rozcestnik.
V poradně se Vám bude lékař věnovat.

Děkujeme a doufáme, že vše bude v pořádku.
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: