Propycil 50 a kojení

Dobrý den, jsem necelých 6 měsíců po porodu, plně kojím, byla mi diagnostikována hyperthyreosa štítné žlázy, hodnoty FT4 65,5 a TSH menší než 0,005, endokrinolog mi naordinoval Propycil 50 2x denně jednu tabletu. Vím, že je v letáku uvedno, že kojit se při této dávce může, s malými rizikem strumy u novorozence a ten zároveň musí být sledován. Chci se zeptat, co znamená toto "sledování" dítěte - jde např. o pravidelné rozbory krve, nebo jen o mé sledování nějakých příznaků? A pokud by dítě strumou onemocnělo, bude to pro něj trvalé? A pomohlo by ke snížení pravděpodobnosti strumy, kdybych kojila s Propycilem např. jen dva měsíce a pak odstavila? Rozhoduji se, zda nepřestat přece jen kojit, normálně bych to asi pro jistotu udělala, ale u dítěte je velká pravděpodobnost atopického ekzému, zatím plně kojíme a je v pořádku, ale mám strach z odstavení. Děkuji mockrát za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Lado! 2 tablety Propycilu 50 denně je relativně malá dávka, do mateřského mléka přechází jen její zlomek. Takže v klidu dále kojte, zvlášť pokud má vaše dítě zvýšené riziko rozvoje atopie, je to velmi vhodné. Co se týká sledování funkce štítné žlázy u vašeho dítěte budete se muset domluvit s vaším pediatrem, pokud matka užívá vyšší dávky Propycilu, sledování spočívá v pravidelných odběrech krve a kontrole hladin hormonů štítné žlázy.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: