Prosba o možnou diagnozu

Dobrý, den, chtěla bych se na něco zeptat.Před pěti měsíci mě z ničeho nic začala bolet pravá ruka od ramene k loktu, dostala jsem léky od bolesti a chodila na rehabilitace. Žádné léky ani rehabilitace mi nepomohly.Doktor tvrdil, že je to od zad, které mě bolely také. Asi do 14 dnů me bolela ruka celá až ke koneckum prstům, kdy mi ruka začala i brnět neboli mravencit. Stále jsem navštěvovala rehabilitace s tím, že to bude určitě dobré, že to chce jen čas. Byla jsem i na magnetické rezonanci, kde se nepřišlo vlastně na nic a objednal mě na vyšetření karpalu, které teprve proběhne.Postupem času mi začaly stejně potíže i u levé ruky a v noci mi brněly i nohy. Momentálně je to čím dál horší, jsem hodně unavená bez energie, hodně mě bolí hlava, záda mě bolí ,ale nejvíc v krční páteří, krk mám hodně ztuhlej a vadí mi světlo na oči. V těchto dnech hodně spím nebo jen tak polehávám. Bolesti rukou jsou hodně silné a začalo mi dělat problém udržet něco v rukách delší dobu nebo vykonávat nějakou manuální práci. Je mi 26 let a nejsem schopná ničeho. Po 4 mesicich mi byly udělané testy na boreliózu a dvakrát vyšly negativní. Myslím si ,že by to mohla být borelióza v pokročilém stádiu, kdy bych mohla mít narušenou nervovou soustavu.Dočetla jsem se, že se jen tak nedá boreliózu prokázat testy, kdy můžou vyjít negativní a přitom ji člověk může opravdu mít. Mám strach co bude dal, skoro půl roku se to vleče a pořád se nic neví. Od bolesti beru novalgin, aby mi bylo aspoň trochu líp. Co by jste mi prosím poradil? Předem děkuji za odpoved

Odpověď odborníka:

Dobrý den, slečno Judito. Je velmi nepravděpodobné, že by při negativitě krevních testů byla příčinou Vašich potíží borreliosa, i když je pravda, že by se takto projevovat mohla (stejně jako některé jiné infekce postihující nervový systém, nebo třeba také roztroušená sklerosa, některá vnitřní onemocnění...). Tím Vás nechci strašit, je třeba, abyste se na dalším postupu domlouvala s lékařem-neurologem, který Vás již vyšetřoval a ví, jaká všechna vyšetření byla provedena (rezonance byla cílená na co? - mozek, krční páteř?, jaké jste měla krevní testy?). EMG bude pro zhodnocení přínosné, vzhledem k popsanému zhoršování a rozšíření příznaků je třeba zvážit i vyšetření mozkomíšního moku.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: