Prosba o radu

Dobrý den,velice se omlouvám,že Vás obtěžuji,ale po pravdě kdybych se nezeptala tak bych si to vyčítala a pořád bych nad tím přemýšlela.Píši Vám ohledně mé dcery,která se léčí se středně těžkým astmatem tři roky.Užívá Seretide Diskus 50/250 a Zyrtec..Když se začala léčit hodně chodila na internet a vyhledávala vše možné o této nemoci a o lécích,které jí byly předepsány.Nedávno jsem si všimla,že je celá nervozní a uplakaná,tak po delším vyptávání jsem z ní dostala,že se přihlásila na nějakou stránku odkud jí chodí všemožné články a přišel jí i článek s názvem " Léky proti astmatu mohou ohrozit pacienty".Nedalo my to a přečetla jsem si ho a v podstatě i mě to vylekalo.Pokud se nebudete zlobit posílám Vám kus zkopírovaného článku \"Experti prověřili údaje výrobců některých preventivních léků obsahujících účinné látky salmeterol a formoterol a měli rozhodnout, zda rizika spojená s jejich užíváním nejsou příliš vysoká. Komise potvrdila obavy o bezpečnost těchto látek k léčbě astmatu a doporučila zavedení varování pro přípravky obsahující formoterol. Salmeterol je obsažen v přípravcích Serevent a Advair (v České republice prodávaný pod názvem Seretide) od firmy GlaxoSmithKline (GSK). Formoterol je obsažen v přípravku Symbicort od společnosti AstraZeneca a v přípravku Foradil od firmy Novartis. Klinická studie firmy GSK prokázala, že ačkoli jsou její preparáty u velké většiny pacientů účinné a úspěšné, v některých případech může jejich aktivní složka salmeterol u nemocných paradoxně způsobit zhoršení astmatických potíží. Studie GSK během 28 týdnů zaznamenala také mírně zvýšený počet úmrtí (13) mezi 13 176 pacienty léčenými Sereventem. Riziko náhlého umrtí hrozí především u lidí trpících ischemickou poruchou srdeční či srdeční arytmií. Podle primáře Viktora Kašáka z České iniciativy pro astma jsou tyto léky nebezpečné jen pro lidi, kteří tyto látky užívají odděleně od takzvaných inhibičních kortikoidů, které riziku zabraňují.\" Protože lék Seretide dcera užívá,tak mě to hodně vyděsilo a leží my to v hlavě.Dcera nemá prokázanou srdeční vadu.chodila na internu skrze prolaps mitrál.chlopně,kterou před dvěma lety nepotvrdilo echo a kvůli občasnému bušení srdíčka a rychlejšímu pulsu na to tehdy užívala Trimepranol 10 mg v malých dávkách při potížích,ale pak ho přestala brát právě kvůli astmatu,Teď se jí znovu objevuje bušení srdce a zryclený tep a doktor jí napsal lék Vascardin 50,.který si vzala zatím párkrát a to ještě doslova minidávku.Chci se Vás tedy zeptat jestli se člověk opravdu má těchto léků na astma bát,nebo zda naopak nemusí.Chci ještě napsat,že zároveň s léky na astma dcera užívá léky Seropram 1 půl tablety denně a občas ten Vasocardin.Seropram užívá kvůli panické poruše + agorafobii,což má z mého pohledu také velký podíl na jejích potížích a obavách.Nezlobte se,že je má otázka tak dlouhá,ale kdybych se nezeptala pořád by se my to stejně honilo hlavou.Děkuji Věra

Odpověď odborníka:

Dobrý den určitě se Vaše dcera nemusí obávat léčby. Já bych měla námítky vůči vasocardinu, ten je pro astmatiky nevhodný a jsou jiné léky z uvedené skupiny, je-li potřeba je užívat, které jsou vhodnější.Prolaps Mi chlopně může být jedna z příčin náhlého zrychlení tepove frekvence. Bylo by vhodné konzultovat s kardiologem vhodnou léčbu. Ale zpět ke kombinaci kterou uvádíte. Ta je bezpečná a pakliže má dcera astma pod kontrolou, to znamená že nemá potíže nebo jenom 1-2x za měsíc je možné ponechat pouze inhalační kortikoid a mít úlevovou léčbu ve formě spraje sebou ( Ventolin spray). Jinak bych snad zakazala internet, protože to opravdu jenom dělá nedorozumění. Vždy je nejlepší konzultovat se svým lékařem, který daného pacienta léčí. Je to o vzájemné důvěre. S pozdravem

MUDr. Gertruda Čápová
MUDr. Gertruda Čápová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Privátní plicní ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: