Prosím o názor

Dobrý den chtěla bych Vás poprosit o názor. Již několik let mne čas od času bolela levá kyčel,dlouhodobě užívám artilom a dvakrát ročně dostávám kortikoidovou inj. .od února mne kyčel bolí stále a bolesti se stupnují.absolvovala jsem scinti-bez nálezu.Od února několikrát inj.muscoril,almiral bez účinku.V srpnu dvakrát obstřik páteře úleva jen 2dny,analgetika nezabírají.Dnes jsem byla na CT - Páteřní kanál je fysiologické šíře,v obl.L4/5 dorsolaterální více doleva zasahující prominence disku,ploténka připosunu těla L4dorsálně o 3mm,přesahuje zadní hranu těla o 4mm,durální vak zužuje na 7-8mm,foramina jsou volná v kostnim okénku počínající arthrosa kloubních výběžků.V oblasti L5/S1prominence disku dorsálně a paramediálně vpravo do 5-6mm,durální vak lehce utlačen zprava na 12mm,iritace kořene S1 vpravo v.s.,v kostním okénku beze změn.

Odpověď odborníka:

Nepopisujete nález rtg na kýčelním kloubu. Co se týče nálezu na bederní pateři, CT vykazuje změny, které mohou být příčinou potíží. Nejvíce výhřez disku do 6 mm, slovo výhřez ale v popisu není, zúžení kanálu pateřního až na 7-8 mm. Positivní , je , že otvory pro výstup míčních nervů jsou volné. Je třeba zhodnotit nejen nález CT, ale i vaše potíže a klinický nález ortopeda a neurologa. Zúžení kanálu může vyvolávat potíže, které se nazývají spinální klaudikace, bolesti v končetinách se mohou vyvolat chůzí po několika desítkách metrů. Poikud by potíže byly bylo by na místě přelečení přijatím do nemocnice na neurologii, nebo ortopedii k medikamentosní léčbě, infuzní léčbě a rehabilitaci. Lázeňská léčba by byla na místě.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: