Prosím o přeložení zprávy

Dobrý den, předem Vám děkuji za radu. Vyhledala jsem revmatologa a paní doktorka mě poslala na RTG Th a L páteře. Krční páteř mám z roku 2011 - osteofyy v C5/6 a C6/7 vpravo, zúžují dx neuroforamina, nelze vyloučit kontakt s kořeny C6,C7dx, durální vak bez útlaku, lehká kyfotizace Cp, sinskolioza s vrcholem v C-Th př. 14.12.2012 Th-Osa vychýlená doprava, sinistrorotce obratlů,kyfóza plynulá,výše meziobratlových prostor zachována,def,spondyloza,mezi Th8 a 9 objemné přemosťující ventrální osteofyty. Ls páteř-Osa L přímá, částečně neuzavřený sakr.k.,lordosa vyrovnaná, ploténky zachovány,Schmorlovy uzly na krycích deskách Th12 až L3,poč.def.spondylosa. Prosím o přeložení pro úplného laika a také radu, zda by nešlo osteofyty nějak odstranit, abych mohla fungovat. Na závěr zprávy paní doktorka napsala: artralgie mohou být v rámci psoriatické artritidy (lupenka 30 let). Léčím se již dlouho na neurologii, opakovaně rhb, dlouhé procházky se psem, pořídila jsem si stroj na procvičování horních i dolních svalů. Někdy mám problém ráno vstát, v noci často nespím. Stále jím nějaké léky, bolesti mám stále. Moc prosím o radu a za Váš názor, zda bych se té bolesti mohla nějak zbavit a ,,fungovat". Moc děkuji za odpověď a přeji Vám štěstí a hlavně zdraví.

Odpověď odborníka:

Nález není nijak alarmující. Nález svědčí o proběhlé Scheuermannově chorobě v mládí, ta odběhla, ale bolest následkem nevelkých změn se může na páteři objevovat. Zbavit se osteofytů ve větším rozsahu nejde, obratlové výrůstky jsou doprovodem artrozních změn v meziobratlových kloubech. Tam je určitá aktivita v souvislosti s atrtitidou jako doprovod lupenky. Sledování je třeba u změn, které jsou v oblasti dolní části krční páteře, kde výrůstky by mohly být v kontaktu s míšními nervy, které z páteře vycházejí. Vhodná je pohybová léčba na rehabilitaci spojená s fyzikální terapií.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Podezření na Bechtěrevovu nemoc potvrdí odpovědi na čtyři otázky
Mění se s věkem barva očí?
Články: Mění se s věkem barva očí?
Oko je velmi komplikovaný...
Zbavte se falešného
Články: Zbavte se falešného "spánkového" přítele
Zvykli jste si vyplnit...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Proč bechtěreviky bolí záda?
Články: Proč bechtěreviky bolí záda?
Bolesti zad jsou jednou z...
Transplantovat lze nejen orgány
Články: Transplantovat lze nejen orgány
Po rozsáhlých úrazech, ale...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: