Prosím o vysvětlení laboratorních výsledků.

Po sonu ŠŽ - popis: hypodenssní drobné strumy, jsem měla laboratorní vyšetření kde byly tyto výsledky : S-ssTSH .... 6.65 uIU/ml, S-Free T4 ..... 12.50 pmol/l, S-AntiTPO ......176.20 IU/ml. U odborného lékaře jsem byla prvně, zvýšil mi dávku z 1 Eutyrox 50 na 1/2 Eutyrox 125, prý se mi ŠŽ ještě asi zmenší, což trochu nechápu. Teď k mým dotazům kromě vysvětlení laboratorních hodnot. - Nemoc ŠŽ je dědičná? Maminka je po operaci. Proč mají jít mé dcery ( 36 - 25 let ) na vyšetření ? To budou pak muset na vyšetření i vnučky? U synů nemoc nehrozí? Za odpověď předem děkuji Ivana.

Odpověď odborníka:

V popisu sona jste měla uvedeno, že máte strumu - t.j. zvětšenou štítnou žlázu. V mnoha případech, pokud se nám pomocí hormonů štítné žlázy (Euthyroxu, Letroxu) podaří snížit hodnoty TSH, dojde ke zmenšení zvětšené žlázy. O to se Váš endokrinolog navýšením Euthyroxu snaží.
Navíc, hodnotu TSH máte zvýšenou až mimo normu, tudíž máte navíc nedostatek hormonů štítné žlázy (TSH je totiž hormonem centrálním, z mozku, který jen řídí činnost štítné žlázy, proto jeho zvýšení znamená paradoxně nedostatek hormonů štítnice). Navýšení Euthyroxu jste tedy potřebovala bez ohledu na velikost štítnice.
Vysoké antiTPO zase znamenají, že podkladem změn na štítnici a nedostatečnosti její činnosti je tzv. autoimunitní zánět. Za ten je odopovědný špatně fungující imunitní systém. Je to nemoc chronická a zatím jí nedokážeme vyléčit, pouze kontrolovat pomocí hormonů štítné žlázy.
Co se týče dedičnosti - nemoci štítné žlázy se dědí i na chlapce, ale ze statistik vyplývá, že v naprosté většině se objevují u ženských potomků. Věk 25-36 let je zaměřený na ženy, které mohou chtít otěhotnět. Nejvíc nebezpečný je nedostatek hormonů štítné žlázy totiž pro plod a průběh těhotenství vůbec, zejména pokud se o něm neví a není léčen.
Snad budou mé odpovědi dostatečné. Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: