Prošlý olej v těhotenství

Dobrý den, jsem ve 32. týdnu těhotenství a trápí mě obava, jestli nějak nemohu ohrozit miminko tím, že jsem snědla několik kousků buchty, která byla upečená z prošlého slunečnicového oleje (olej je prošlý tedy asi 4 měsíce, ale nijak zkaženě není cítit). Zajímalo by mě to i obecně, když by se stalo, že sním něco špatného/třeba i zkaženého - je šance, že se to k miminku nedostane? Má placenta nějaký "filtr", kterým propouští k miminku živiny, nebo automaticky když sním něco já, vyživuje se tím i děťátko? Moc děkuji a přeji hezký den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pár kousků buchty by miminku určitě nemělo uškodit, i když olej nebyl úplně čerstvý. Ale - placenta něco přefiltruje, ale mnoho toho k plodu propustí, včetně různých škodlivých látek (kromě látek z potravin také nikotin z cigaret a další jedovaté látky, nebo alkohol, ten také prochází placentou). Je tedy velmi důležité vybírat vhodné potraviny, vyhýbat se zejména plesnivým potravinám nebo potravinám, kde nemáte jistotu, zda jsou hygienicky v pořádku (kvůli riziku bakteriální kontaminace např.listeriemi nebo salmonelami apod, a opět kvůli plísním). To samé se týká léků - v těhotenství by měl vhodné léky, při jakémkoli zdravotním problému, pokud se bezpečně neorientujete v užívání léků v těhotenství, vždy určit ošetřující lékař. na webu jsou na různých místech informace o vhodných potravinách v těhotenství a o tom, jakým se vyhýbat.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x