Prostata

Dobrý den,je mi 71 let, vážím 79kg a měřím 177cm,byly mi zjištěny tyto hodnoty: PSA 4,275 a f/t 20,87.Chtěl jsem se zeptat,zda tyto hodnoty odpovídají normálu nebo bych měl jít na biopsii. Děkuji předem za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Karle. Hodnota PSA je vzhledem na Váš věk normální. Ale poměr f/t by měl dosahovat více než 25%. Pokuď je nižší než 25%, doporučuje se provádět biopsii prostaty i při normální hodnotě PSA. Biopsie prostaty je poněkud nenáročný zákrok a poskytne lékaři to nejdůležitější- konkrétní informaci, jak vaše prostatická tkáň vypadá. Ale pokud se na biopsii necítíte, lze vyčkat, provést kontrolní odběry s odstupem času (2-4 měsíců) a zařídit se dle kontrolních výsledků (pokuď se sníží f/t poěr či poroste PSA, tak by byla biopsie opravdu vhodná).

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: