Prostata

Dobrý den,je mi 71 let, vážím 79kg a měřím 177cm,byly mi zjištěny tyto hodnoty: PSA 4,275 a f/t 20,87.Chtěl jsem se zeptat,zda tyto hodnoty odpovídají normálu nebo bych měl jít na biopsii. Děkuji předem za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Karle. Myslím, že už jsem na tento dotaz odpovídala, zřejmě nastala v systému chyba a odpověď Vám nebyla doručená. Nevadí, tady je znova: Hodnota PSA je pro Váš věk přiměřená ( norma je pod 4,4), poměr f/t ( tedy volné-free- frakce PSA/ k celkovému- totálnímu- PSA ) by měl být nad 25%. Pokuď je nižší než 25%, tak se doporučuje provést biopsii prostaty i při normálním PSA. Biopsie není náročný zákrok a komplikací je u ní minimum. Její výhoda spočívá v tom, že podá lékaři přesnou informaci o prostatické tkáni včetně detekce tumoru. A brzké satnovení tumoru prostaty zaručuje pak úspěšnou léčbu. Pokuď ale máte z biospie obavy, lze skontrolovat odběry s odstupem několika týdnů, a dále se řídit dle vývoje PSA a f/t.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: