Prostata

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, otec se léčí od 45 let na nezhoubné zvětšení prostaty, má již 65let. Mám obavy, že to mohu geneticky podědit. Chtěl bych na preventivní vyšetření prostaty, ale nevím zda je to vůbec možné. Slyšel jsem, že jsou skvělé masáže prostaty proti zbytňování, je to pravda? A kde se provádějí odborně? Beru saw palmeto ,přípravek z palmy asi 20 dní, myslíte, že má účinek na prostatu. Jinak beru léky na vysoký tlak asi měsíc a zhoršila se mi erekce a to podstatně, je to léky nebo třeba náznak prostaty? Co s tím dělat. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Romane. Nárok na preventivní urologické vyšetření jednou ročně určitě máte, postačí, když se objednáte na urologické vyšetření. ALE: Benigní zbytnění prostaty se projevuje v první řadě poruchami při močení: protrahovaným močením či samotným zahájením mikce, nemožnosti se úplně vymočit, slabým či přerušovaným proudem moči... Poruchy erekce do obrazu benigní hyperplazie prostaty nezapadají a jedná se o nežádoucí účinek antihypertenziv. Požádejte svého lékaře, aby Vám na hypertenzi předepsal léky jiné, které neovlivňují erektilní funkce. No a co se týče msáží prostaty, kdyby byly účinné, tak dnes nemáme žádné "prostatiky", ani je neléčíme a ani neoperujeme... S preparátem saw palmeto jsem se dosuď nesetkala.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x