Prostata

Jsem 69 roků stár,příjem tekutin mírně nad průměrem. častější močení bez problémů- v noci po 3 hodinách.Užívám pouze FOkusin.Od 3/2004 půlroční kontroly PROSTATY - před rokem histologie : DATUM ROZMĚR PSA FREE PSA / fPSA ===================================================== 3/ 2004 47x49 4,47 1,38 30,9 11/ 2004 47x55 6,87 1,66 24,2 5/ 2005 48x55 6,48 1,38 21,3 11/2005 49x53 5,97 1,47 24,6 5/ 2006 42x43 nezjišťováno 11/2006 48x54 8,04 1,58 19,7 ........histologie - viz níže 5/ 2007 49x53 6.35 1,87 20 11/2007 48x54 9,74 2,08 21,4 Histologie : dx : myoadenom. hyperpl. prostatolithiasy sin : myoadenom. hyperpl. s mikroprostatolithiasou s pozánětlivými změnami intersticiu a mírná epitel dysplasie Vylekala mne dnešní PSA - skoro 10. Mám stanovenu kontrolu PSA za 1/4 roku. Mám obavy, abych nepřišel pozdě. Prosím o posouzení, zda obavy jsou na místě. Moc děkuje Jirka

Odpověď odborníka:

Dobrý den, zvýšení prostatického specifiského antigenu - PSA nemusí nutně signalizovat přítomnost rakoviny (karcinomu) prostaty. PSA se zvýší i u benigní hyperplazie prostaty, která je u Vás (podle histologického nálezu) přítomna. Vzhledem k tomu, že se prostata od poslední kontroly nezvětšila, nemusíte se obávat, Váš ošetřující lékař má zkušenosti s problematikou a proto Vás pozval k další kontrole až za čtvrt roku. Dříve byste měl přijít v případě, že by se nově objevily nějaké další problémy (bolesti přoi močení nebo krev v moči).

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: