Prostatitida a biseptol - divný průběh

Před cca 2 týdny jsem se na výletu posadil na studený kámen a tím jsem si přivodil urologické potíže. Objednal jsem se k praktikovi-internistovi našeho smluvního firemního zařízení (urolog měl diář plný na 14 dní), tam jsme se shodli, že nejasné tupé bolesti v bedrech a na hrázi zřejmě směřují k prostatitidě. Tu jsem měl před cca 4 lety opakovaně, po zjištění DM2 a léčbě léky se to srovnalo. Po nasazení Biseptolu 2-0-2 na 10 dní a prac.neschopnosti došlo k zvláštní reakci. Bolest v bedrech, únava, mírná teplota zmizely během cca 24 hodin a byl jsem přesvědčen, že je to za mnou. Ale po dvou dnech začalo prudké pálení při močení, koncentrované do malé oblasti močové trubice. Konec bolavé části močovodu je cca nahmatatelný pod šourkem před hrází v konci penisu, začátek asi v prostatě. To stále přetrvává, byť se zdá, že mírně slábne. (Podobně se ve stejný čas objevila i prudká bolest v krku, ORL to diagnostikovalo jako náhodný souběh s virózou způsobující afty, léčba symptomatická - kloktání atd.) Pan praktický lékař mne na kontrole ujišťoval, že jde o normální průběh. Jsem z toho zmatený, protože ostrá bolest je skoro horší, než původní (akorát omezená na močení a odeznění po něm). Podobný průběh už jsem zažil jednou před lety a lékaři změnili Biseptol za jiná ATB. Biochemie před léčbou v normě (krom glykemie), žádná krev ani bílkoviny v moči. Jinak mám občas cukr v moči (když mi ulítne glykemie). Kultivaci žel laborka vrátila jako kontaminaci - více bakterií (ač jsem se snažil, omyl, střední proud atd.), takže se na kontrole nabrala znovu. Je to skutečně normální průběh? Otázka kterou si kladu, je zda nemůže jít o specifickou alergickou reakci na Biseptol, kde podobně existuje kožní alergie - vyrážka i hůře způsobená „nevhodným zabíjením“ nějakých bakterií, které při rozpadu produkují toxiny. (Stafylokoky? Snad i Chlamidie?). (Jinak mám nesnášenlivost na fluorchinolony– v nemocnici mi je ale před lety dávali iv, to bylo OK, jinak silné průjmy a před pár měsíci mi po nasazení dvojitých ATB k odstranění Helicobactera rozjeli silnou kvasinkovou reakci na žaludu a v koutcích. Při nasazení Biseptolu nyní to opět slabě začalo, tak jsem to řešil mastičkou - OK. Jinak kompenzace DM – uspokojivá.)

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Karle. Nemyslím si, že se ve Vašem případě jedná o alergickou reakci na Biseptol- tá by vymizela po ukončení užívání antibiotika. Spíše v průběhu léčby Biseptolem došlo k přemnožení baktérií, které jsou vůči Biseptolu odolné. Řešním by bylo zopakovat kultivační vyšetření moče (nejlépe cévkované, kdy se vyloučí možnost kontaminace). Bohužel cukrovka sama o sobě zvyšuje náchylnost organizmu na infekty, včetně infektů močových cest.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: