Protilátky

Dobrý den, jsem objednán s dost pozdním termínem na endokrinologii na vyšetření štítné žlázy, u praktického lékaře mi bylo při vyšetření z důvodu velké únavy a četných dalších problémů zjištěno, že Tyreotropin a Tyroxin-volný mám hluboko v normě, ale S Anti TPO mám 60,2 kU/I při referenčních mezích 0,00/9,00. Jsem 8 let po operaci karcinomu plic a následné chemoterapii (bez ozařování, které nebylo nutné) stále v remisi. Čeho všeho se podle Vás mohu obávat ? Děkuji moc za jakoukoliv odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud máte TSH a fT4 v normě, obávat se asi ničeho nemusíte. Pozitivita antiTPO znamená, že máte ve štítnici tzv. autoimunitní zánět, tj Váš imunitní systém štítnou žlázu napadá a může v ní způsobovat změny struktury a výhledově i funkce. Bude to tedy vyžadovat dlouhodobé sledování, včetně odběrů krve a ultrazvuků krku. T.č. ale při normálních hormonálních hladinách léčbu nepotřebujete. Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: