Protilátky hsv1

Dobrý den, chtěla bych se poradit s následujícími výsledky imunologického vyšetření - HSV1 Igg 1,6, HSV1 Igm 3 (přičemž ref. hodnoty jsou 0-10,0, jednotky IPx10). Jedná se mně o to, zda tyto hodnoty indikují, že jsem v minulosti již infekci virem HSV 1 prodělala či nikoliv. Řešíme teď totiž situaci, kdy máme 7-týdenní miminko a přítel dostal opar na rtu. Z jiných zdrojů vím, že pokud matka v minulosti infekci prodělala, předala dítěti přes placentu protilátky, které ho do jisté míry chrání do 4-6 měsíců věku. Je to tak? Snažím se tedy z výsledků krve zjisit, jak na tom jsem, protože já sama si nevzpomínám, že bych opar na rtu někdy měla. Velice děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Daný výsledek ukazuje nízké hladiny "dlouhodobých" protilátek proti HSV1, což by naznačovalo, že jste se s infekcí v minulosti možná nesetkala. To je ovšem vzhledem k Vašemu věku spíše nepravděpodobné, ke snížení hladiny IgG může dojít prostě i časem uplynulým od kontaktu s virem či od poslední reaktivace... Nicméně z hlediska postupu ve Vaší aktuální situaci to myslím není příliš podstatné - příslušná hygienická opatření zabraňující přenosu viru z puchýřků by Váš manžel měl dodržovat tak jako tak, na od matky přenesenou odolnost se nedá spoléhat 100%. U dítěte by se případná infekce projevila nejspíše horečkou a výsevem puchýřků v dutině ústní, inkubační doba je 2-12 dnů. V případě, že by se tedy nějaké potíže objevily, je samozřejmě nutno upozornit pediatra na možnou souvislost s oparem.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: