Protilátky na lues

Dobrý deň, potrebovala by som odbornú odpoveď. Musím vzniesť malinko dlhší dotaz, aby ste mi mohli relevantne odpovedať, tak prosím omluvte dlžku príspevku. V roku 2005 som otehotnela a až pri bežných těhu testoch aj na BWR mi zistili, že som pozitívna na lues. Tehotenstvo bolo vymodlené a ja som o chorobe dovtedy nič netušila, nežila som promiskuitne. Bohužiaľ ma nakazil bývalý partner. Samozrejme som okamžite absolvovala liečbu penicilínom injekčne v prvom trimestri tehotenstva 15 injekcií denne, v druhom trimestri tehotenstva detto. Treponemu mi týmto zlikvidovali a vyliečili ma. Dieťa sa narodilo zdravé, akurát zdedilo protilátky, ktoré mu postupne vymizli úplne. Mne protilátky v tele zostali dodnes, som pravidelne ročne sledovaná odbermi krvi, na ktoré som poctivo chodila. Nikto mi ovšem nepovedal, že sa tieto veci budú týkať aj mojich ďalších tehotenstiev.. Teraz som na začiatku tretieho trimestra mojeho druhého tehotenstva. Pri pravidelnej ročnej kontrole krvi sa začala robiť panika, že som sa nehlásila na liečbu...zdorazňujem, nikto mi nič nepovedal, neupozornil... Každopádne mi samozrejme brali znovu krv, protilátky mám bezo zmeny, absolútne sa nezvýšili, nič, ich hodnoty zostali také, aké som mala ako netehotná. Sú to protilátky IgG (snáď som sa dobre vyjadrila). Ide mi o takú vec, strašne to tu nafúkli, totálne ma frustrovali, som z toho úplne nešťastná, chovajú sa ku mne ako k nejakej nezodpovednej osobe. Pritom ja som prvá, ktorej záleží na zdraví detí. Zaujíma ma, či je nevyhnutne nutné (genetické testy dieťaťa vyšli naprosto v poriadku) absolvovať - ako mi povedali - preventívne znovu tých 15 injekcií penicilínu, keď už v sebe nemám nemoc, iba protilátky IgG. Domnievam sa totiž, že táto "liečba" predsa nemá vplyv na to, že aj moje druhé dieťatko protilátky zdedí a zhruba do 4 mesiaca mu vymiznú, tak ako prvému. Zaujíma ma naozaj nezainteresovaný názor ďalšieho lekára, pretože tu mi nikto nič riadne nezdovodnil, oháňali sa policajtami (a ja viem, že na také reči nemali právo, nie som nakazlivá a v dispenzári som vedená - ohlasovaciu povinnosť si splnili predsa lekári u mojeho prvého tehotenstva, keď som naozaj bola nemocná) a zbytočne ma stresujú. Keď som sa proti tomu ohradila, dozvedela som sa, citujem "musíme vás hospitalizovat, aby jsme v případě negativní reakce na první injekci vás měli pod kontrolou", čo chápem. Ale nechápem, načo mi ten penicilín vobec chcú pichať - teraz som 29 týždeň tehotenstva, keď už vyliečená som a protilátky mi penicilín predsa nezničí. Znovu zdorazňujem, hodnoty mi nestúpli a keď som bola netehotná, stačila im raz ročne kontrola krvi... Má to vobec nejakú logiku? Prosím odpovedzte mi, som už naozaj zúfalá a stresovaná z tejto situácie (nemám totiž kde nechať hlídat moje prvé dítko, ktoré je príliš malé). Stalo by sa niečo, keby som injekcie neabsolvovala? Keď je všetko v poriadku??? Moc ďakujem za reakciu.

Odpověď odborníka:

Pro vaše děťátko je teď hlavně důležitý váš klid, takže se zbytečně nenervujte. bez podrobné znalosti vašeho chorobopisu se dá těžko poradit. Domnívám se, že o vaší další ev. léčbě by měl rozhodnou lékař v zařízení, kde jste byla poprvé léčená a kde jste i dispenzarizovaná a kde jsou veškeré informace o vašich průběžných výsledcích. Ten nejlépe ví, jaký postup je ve vašem případě správný a slučitelný i se zákonem. Pokud se rozhodne, že léčba je nutná, budete ji skutečně muset podstoupit.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: