Protilátky u rh negativní matky.

Existuje prosím nějaké krevní vyšetření ze kterého by se dodatečně dalo zjistit, zda se v krvi matky (Rh-) po porodu vytvořily protilátky (anti-D Ig) - jež by mohly eventuelně ohrožovat plod v dalším těhotenství? Děkuji za odpověď. (O podání injekce po porodu, která by měla tvorbě protilátek zbránit, vím).

Odpověď odborníka:

Pokud máte krevní skupinu Rh negativní a otec dítěte je Rh pozitivní, automaticky budete při dalším těhotenství sledována.
První těhotenství Rh negativní matky a Rh pozitivního plodu je většinou bez komplikací. Při těhotenství a porodu se dostane malé množství krve plodu do oběhu matky a ta si vytvoří protilátky. Aby se tomuto zabránilo, podává se matce ve 28. týdnu a v prvních 72 hodinách po porodu imunoglobulin.
Injekčně aplikované protilátky zabrání při další graviditě tvorbě velkého množství protilátek, které by mohly způsobit rozpad červených krvinek plodu. Jako těhotenství je třeba brát i prodělaný potrat, po kterém je také nutné aplikovat injekci s protilátkou.

MUDr. Barbora Barchánková
MUDr. Barbora Barchánková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka, Ústí nad Labem

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: