Protrúzie diskov

Pekný deň! vr.2014 mi na MR bolo zistené-nalezy-Spondylodiskretne zmeny C4/5 s unkovert.artrozou,výraznejšou vľavo v diskret.kontakte na koren C5 1.sin.Plošná medialna protruzia intervert.disku C5/6 a unkovert.art.bilat v kontakte na oba korene C6.Nevýrazná fokálnaľavostranná paramediálna protruzia disku C6/7. Drobná fokálnaľavostr.param.protruzia disku Th2/3. Lavostr.foraminálna protruzia disku L3/4 v kontakte na koren L3 1.sin. Diskret.ľavostr.extraforaminálna protruzia disku L4/5 v diskr.kontakte na koren L4 1.sin. problémy sa však stupnovali- po MR v júly 2015- oploštená L lordoza,osteochondroza L 4/3, pravostranná protrúzia L5/S1, cistoidný útvar vo ventrálnom priestore stavca L2, stopy tekutiny intraartikulárne v sklbeniach L3-S1. MR november 2015- stacionárna protrúzia disku Th2-3, multietážové protrúzie C4-7,Chondroza diskov Th7-10 . V decembri 2015 som už bola nútená nastúpiť na PN, lebo po hodine státia , som mala neznesiteľné bolesti. 3x som absolvovala rehabilitácie, teraz vo februári som bola 3 týždne v kúpeloch- ale nič nepomáha. Okrem tohto všetkého- vystreluje mi bolesť do lavej strany- mi bolesť začala strielať aj do pravej ruky- najviac palec- prsty. Som už bezradná, môj neurolog povie- kontrola o pol roka a nikde ma neposiela na riešenie. Vraj operovať sa to v mojom prípade nedá...a stále sa to zhoršuje. neviem kde sa už obrátiť ako dalej? Veľmi dakujem

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Jano. Vámi popsané nálezy na MRI ukazují jistě změny, které mohou s bolestmi souviset. Souvislost nálezů na zobrazovacím vyšetření s potížemi pacienta je ale různá, podstatné tedy je, jaké přesně máte příznaky (jaký charakter bolesti, kdy, kde) a jaká byla dosavadní léčba (jaká RHB, jaké léky, jaký byl jejich efekt...). Postup je tedy nutno probírat s tím lékařem, který má všechny tyto informace k dispozici - což by měl být Váš neurolog. Pokud Vás "nikam neposílá", je třeba se ptát proč a co tedy máte dělat. Pokud není podle neurologa možné vyřešit příčinu potíží např. operačně, měl by Vám doporučit přinejmenším vhodnou léčbu bolesti jako takové a měla byste být v kontinuální péči RHB/fyzioterapeuta.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: