Průjem

Již asi 7 měsíců trpím zažívacími problémy, hlavně pak průjmem, který se mi pravidelně vrací. Minulý rok před vánoci mě postihla nepříjemná ledvinová kolika, po vyndání kamene, jsem měl ještě nasezen mezi ledvinou a močovým měchýřem asi měsíc a půl Stent, který jsem špatně snášel. Dostal jsem zánět močového měchýře a potom také virózu (nebo chřipku), doktorka to přikládala Stentu a oslabenému organismu, tak mi v obou dvou případech nasadila brzo po sobě 2x antibiotika....po kterých jsem měl ovšem vždy průjem. Po vyndání Stentu a ukončení urologických problémů mě asi na 2-3 měsíce postihli silné průjmy (podle doktorky to bylo způsobeno oslabenou mikroflórou). Pak problémy na čas skončily, ale v průběhu měsíců, se mi průjem zase začal pravidelně vracet až do současnosti. Pár dní je to dobé, pak přijde silný průjem, pak je klid, pak mám třeba den slabší průjem a pořád dokola, už to trvá asi 7 měsíců....posledních asi 15 dní průjmy nemám už tak často, ale zase mám pořád pocit zácpy, nebo těžkého zaplněného břicha v kombinaci s pocity rozbouřeného žaludku a průjmu a neustálého nutkání chodit na velkou i když jsem vyprázdněný a průjem asi zácpu nemám. A občas se na chvilku objeví zase průjem. Nedokázal byste mi poradit, jestli se může jednat o nějaké baktérie, nebo třebas alergie na lepek, nebo něco podobného? Před tou ledvinovou kolikou jsem žádné zažívací problémy neměl. Předem děkuji. S pozdravem Pavel Ebr

Odpověď odborníka:

Vypadá to tak, že jste začal mít průjem až po léčbě antibiotiky?
Nabízí se opravdu možnost vybité mikroflory po ATB léčbě.
Zkusil jste probiotika? Pokud ne, doporučuji je zkusit a také režimová opatření: vyhýbat se přesmaženým tukům, alkoholu, kávě, příliš kořeněným jídlům a sladkému, naopak přidat vlákninu ve stravě. Jíst často, v malých porcích a v klidu. Pokud kúra probiotiky a režimová opatření nepomohou, navštivte gastroenterologa.
Držím Vám palce.
S pozdravem,
MUDr. Klímová

MUDr. Nikola Klímová
MUDr. Nikola Klímová

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: