Průjem

Žádám Vás tímto o radu. Zhruba před půl rokem jsem poprvé onemocněla zánětem močového měchýře, který jsem vyléčila antibiotiky. Po dvou měsících se zánět opakoval a byla mi znovu předepsána antibiotika. Léčba byla doprovázena průjmem. Po dalším měsíci se vše znovu opakovalo. Opět mi lékař předepsal antibiotika. Zánět jsem vyléčila, ale nastoupil další problém. Celý měsíc jsem trpěla střídavě zácpou a průjmem spojeným s bolestmi břicha a křečemi. V lékárně jsem si koupila kapky Hylak forte, které moc nezabíraly, tak jsem opět navštívila lékaře, který mi ke kapkám předepsal Smectu. Další měsíc bylo vše v pořádku a žádné problémy jsem neměla. Už jsem myslela, že můžu být klidná, ale minulý měsíc jsem občas pociťovala jako by mi něco tlačilo na močový měchýř a měla jsem náhle pocit nutkání na močení. Rozhodla jsem se pro jistotu navštívit gynekologa, který mě vyšetřil a udělal mi i ultrazvuk, kde bylo vše v pořádku. Sdělil mi také, že je moje tělo nyní oslabené po těch všech antibiotikách a že občasné průjmy jsou v tomhle stavu normální. Minulý týden mě začaly opět trápit průjmy se strašnými křečemi, které po vyprázdnění úplně zmizely jako vždy. Poslední průjem jsem měla v neděli. Od té doby jsem na stolici nebyla, až dnes, kdy jsem měla opět průjem, ale už ho nedoprovázely bolesti. Léčila jsem se tři dny endiaronem (první den vůbec nezabíral) a opět kapkami Hylak forte, které jsem užívala pouze 2 dny. Ještě doplním, že jsem za poslední rok prošla větším stresem a můj příjem potravy byl kolikrát strašný. Většinou jsem snědla 2 rohlíky za den a k tomu nějakou sušenku. Občas byly i dny, kdy jsem se dost přejedla, takže to tomu asi taky moc nepřidalo. Moje tělo určitě nemá žádné vitamíny a látky, které potřebuje. Chtěla bych Vás požádat o Váš názor a radu, co bych měla dělat, jak vrátit vše do pořádku a vrátit správnou funkci střev, popř. informaci o tom, co by se mnou mohlo být. Na internetu jsem se dočetla například o syndromu dráždivého tračníku a podobně, ale usoudila jsem, že nejlepší bude zeptat se odborníka. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem, Lucie.

Odpověď odborníka:

Váš problém vidím ve stresu, v oslabené imunitě po častých infekcích a zničení správné mikroflory střeva po antibiotikách. Nyní záleží hlavně na vás, lékař vám může poradit, ale vy musíte přesně dodržovat rady. 1. jíst pravidelně, 2. jíst zdravě, tak jako děti, vynechat kořeněná jídla, jídla s bublinami, veškeré fast foody, doplnit denně ovoce a zeleninu. 3. jíst pomalu a začít postupně od šetrných potravin jako jsou rohlíky přidávat další, tak jak je snesete. 4. Určitě vynechat veškeré koření, česnek, používat jen sůl a pepř a to vydržet alespoň měsíc, pak postupně přidávat. 5. vyvarovat se stresu, dostatek spánku, 6. pomoci si můžete probiotiky - např. kvalitní je Biopron. 7. na úpravu nespěchejte, mikroflóra se obnovuje i několik týdnů.
Dráždivý tračník je rychlé nutkání na stolici, které přechází okamžitě a člověk musí jíž na WC, je to potíž psychická, stresová. Ale to vy nemáte, u vás je příčina oslabení imunity. S pozdravem Dr. Janoušková

MUDr. Zdeňka Janoušková
MUDr. Zdeňka Janoušková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Velká Bíteš

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: