Průjem

Celý život mám hrozné průjmy.Víckrát mi dělali vyšetření žaludku,střev,shora,zdola.Jsem v pořádku.Prášky proti průjmu nezabírají.Jsem hrozně hubená,ani přibrat nedokážu.Odpočinula jsem si jen v těhotenství.Po tolika letech jsem přišla na to,že když vyloučím veškerý cukr:sladké buchty, cukroví,oplatky,čokoláda,šťáva prostě vše,tak to udržím.Jinak mám strach jít ven na delší procházku.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, průjmy mohou být opravdu velmi obtěžující záležitostí. Vzhledem k tomu, že příčin může být nespočet, doporučuji obrátit se na gastroenterologa a projít s ním podrobně faktory vyvolávající průjem. Kromě gastrofibroskopického a koloskopického vyšetření, jež jste pravděpodobně prodělala, by bylo dále vhodné vyšetřit krev na vyloučení Crohnovy choroby, ulcerózní kolitidy a celiakie - neboli intolerance lepku, který se nachází ve většině potravin. Na to, jak je celiakie častým onemocněním, je na ní velmi málo pomýšleno. Je však nutno přiznat, že ne vždy se podaří příčinu průjmů objevit a takové průjmy se potom zařazují do kategorie dráždivý tračník, kde hraje roli například každodenní stres.

MUDr. Tomáš Pluhař
MUDr. Tomáš Pluhař

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: VFN Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Refluxní choroba jícnu
Články: Refluxní choroba jícnu
Pálení žáhy neboli pyróza...
10 zaměstnání, které nejvíce ohrožují plíce
Články: 10 zaměstnání, které nejvíce ohrožují plíce
Lidské plíce pracují...
Kýla – kde se bere a co ji způsobuje?
Články: Kýla – kde se bere a co ji způsobuje?
Kýly patří k nejčastějším...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Patní ostruha
Články: Patní ostruha
Počet lidí sužovaných...
Těhulky, nebojte se očkování proti žloutence
Články: Těhulky, nebojte se očkování proti žloutence
Podávání jakýchkoli léků...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: