Průjem

Dobrý den, byl mi zjištěn deficit laktázy a i přes dodržování diety mám stále obtíže - každý den mám řídkou stolici spojenou s pocity na zvracení. Tyto obtíže trvají déle než tři roky. Všechna další gastroenterologická vyšetření (kolonoskopie, gastroskopie, krevní testy) byla negativní, imunodefekce neprokázána. Mám okrajově zvýšené lymfocyty. Záchod musím vyhledat hned po požití i malého množství alkoholu, mléka, mořských plodů (resp. ryb). Bylo by vhodné dovyšetřit enteroklýzu a případně CT enteroklýzu? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, píšete , že Vám byl zjištěn deficit laktázy a že po požité mléka máte zažívací problémy. Spíše bych se tedy zaměřila ještě na přísnější dodržování bezlaktosové diety. Laktosa je přítomna např. i v lécícha dalších potravinách. Nevím zda-li byla vyloučena celiakie - intolerance lepku. Pokud GIT obtíže jsou po alkoholu, rybách - to jsou potraviny, které obsahují vyšší obsah budivých aminu - látek , které mohou spustit a nebo podpořit alergickou reakci, která se též může projevit průjmem zvracením. Takže než bych podstupovala další zobrazovací metody, lépe by bylo, si zapisovat jídelníček, pozorovat po , kterých potravínách se problémy objevují, ty zkusit striktně vyřadit z diety. Doporučuji začít užívat probiotika, která mohou upravit střevní floru a zlepšit trávení.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: