Průjem

Dobrý den! Sice vím, že mi nemůžete pomoci takhle po netu, ale aspoň jsem se chtěla zeptat na váš názor a na to, zda mám vůbec šanci se vyléčit. Mám problémy s neustálým průjmem. Začalo mě to zlobit asi před 5 lety, asi tak 2-3x v týdnu průjem jako voda. Absolvovala jsem všechna možná vyšetření na různé nemoci a nikde se nic nepotvrdilo. Nakonec mi stanovili diagnozu dráždivý tračník a dostala jsem lék Meteospasmyl, který sice úplně nepomohl, ale aspoň snížil častost těch průjmů. Jenže jsme chtěli s manželem mimčo, tak jsem ho brala jen pár měsíců a v listopadu 2005 jsem otěhotněla. Celou dobu těhotenství až do dcerčiných 2 let letos v létě to bylo docela v pořádku, průjem jen občas, tak 2x do měsíce. Od září ale se mi to zase zhoršilo. Běhám opět snad každé 2 dny, ale zajímavé je, že ráno třeba naopak jdu těžko a za hodinu třeba mě přepadnou hrozné křeče do břicha a už běhám jen s vodou. Třeba dvě hodiny a pak zase nic. Když je to ošklivé beru si Imodium. To si také musím vzít preventivně (tak 1x týdně) když někam jedu, protože jinak vůbec už z domova nevycházím jak se hrozně bojím, že mě to někde přepadne… Koupila jsem si Hulal na doporučené mé obvodní dr. a taky Bion 3, užívám to asi měsíc a zatím bez úspěchu… Tak jsem se chtěla zeptat na váš názor, jestli mi poradíte co bych mohla zkusit za léky třeba sama, zda neškodí takhle často to Imodium, zda by to taky mohlo být třeba psychické, protože přiznávám, že jsem občas nervák nebo mě napadá, zda by to nemohlo být od antikoncepce, kterou užívám s přestávkou na dcerku už asi 12let (Minisiston)… Děkuji za jakoukoliv odpověď! Marcela V.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, souvislost s antikoncepcí je velmi nepravděpodobná, naopak to, že obtíže mohou být způsobeny psychicky, je velmi pravděpodobné. V takovém případě by mohlo pomoci naučit se některou z forem autogenního tréninku nebo jiného zklidňujícího cvičení mysli, případně se poraďte s psychologem nebo psychiatrem (na rozdíl od psychologa Vám psychiatr může předepsat léky, které by mohly střevo zklidnit) . Jinak pokud se opět vrací obtíže, není od věci nechat se znovu prohlédnout, třeba v rámci dvouleté preventivní prohlídky, u obvodního lékaře - za prvé příčina průjmu nyní může být jiná než před lety, za druhé se nyní může podařit příčinu nelézt. Nebo znovu navštivte gastroenterologa, také z důvodu kontrolního vyšetření. Imodium by se nemělo dlouhodobě brát příliš často, ale občas ho užít určitě můžete. Ještě mě napadá, zda není Váš průjem alergického původu, pak by možná mohly pomoci léky určené proti alergii (tzv.antihistaminika). Ještě k antikoncepci - i přes nepravděpdobnou souvislost můžete vyzkoušet změnit antikoncepci, v rámci zkoušení všeho, co by mohlo pomoci.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Varování před Mudr. Štouračovou | Od: JHU | 25.5.2011 22:39
Varuji před podvody Mudr. Yvety Štouračové a její kliniky v Brně, Veselá 5!!!!!
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Hematologické vyšetření
Články: Hematologické vyšetření
Hematologické vyšetření je...
Život naplno s artritidou? Vyvarujte se šesti základních chyb!
Články: Život naplno s artritidou? Vyvarujte se šesti základních chyb!
Žít kvalitně s revmatoidní...
Střevní záněty: jak se poprat s plynatostí a nadýmáním
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
S alergickou rýmou nejen k alergologovi
Články: S alergickou rýmou nejen k alergologovi
S rýmou způsobenou nějakým...
Když je pásový opar úplně všude
Články: Když je pásový opar úplně všude
Pásový opar je neurologické...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: