Průjem a antikoncepce

Jiz 3. mesic me trapi prujem. Posledni 3 tydny se k nemu dostavil pocit na zvraceni po kazdem jidle a krece v oblasti pupku. Bricho boli na dotek a je tvrdsi. Po vykonani potreby se nekdy objevi krev, ktera si myslim ze je dusledkem natrzeni (pouze u pevne stolice). Vyzkousela jsem endiador a leky na paleni zahy. Mam za sebou testy krve i moci a nikde se nic neukazalo. Jiz 4 mesic beru HA tri-regol. Chtela bych se tedy zeptat zda tyto problemy jsou zpusovene antikoncepci nebo to je neco vaznejsiho. Dekuji za odpoved.

Odpověď odborníka:

Kristýno, nejdříve co se vztahu Vaších symptomu a užívání antikoncepce, vzhledem k tomu, že se tyto příznak objevili měsíc po jejím nasazení, nelze vyloučit že průjmy jsou nežádoucím účinkem léčby, doporučila by jsme toto konzultovat s Vaším gynekologem a zvážit změnu či přechodné vysazení antikoncepce. Na druhou stranu dlouhodobé bolesti břicha a průjem můžou být i známkou nějaké patologie v oblasti trávicího traktu, může se jednat o infekční či neinfekční nespecifickou gastroenteritidu či kolitidu, proto je vhodné doplnit ještě kultivační vyšetření stolice popřípadě parazitologické vyšetření, při negativitě a přetrvávání příznaků by jsem doporučila kolonoskopii. Do té doby zkuste na průjem černé uhlí Carbosorb 3xdenně 2 tablety rozkousat, Smectu 3xdenně, probiotika, např. Enterol 2tbl. 2xdenně, na předpis je Hidrasec, který výrazně zníži frekvenci stolic a jejích objem tím že sníží objem vyloučené vody do stolice. Prosím vše řešte po dohledem Vašeho pediatra. S pozdravem, MUDr. Veronika Horáková

MUDr. Veronika Horáková
MUDr. Veronika Horáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Klinika pracovního lékařství a cestovní medicíny FNKV

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: