Průjem a celiakie

Dobrý den, mám jíž delší dobu problémy s průjmy a nadímáním a křečemi. Vynechala jsem na půl roku mléčné výrobky a lepek. Nastalo jité zlepšení ale ne příliš velké. Lékař mi poradil jíst 3 měsíc všechny potraviny aby mi mohla být udělána biopsie a potvrzena/vyločena celiakie aj. Bohužel je mi po požití pečiva velmi špatně a tři měsíc je dlouhá doba. Nebude vadit pokud budu užívat obden cca 4x týdně 1 tabletu Imodia? Je to jediný lék co na problémy zabírá. A ještě bych se chtěla zeptat, zda jde z biopsie odhalit i jiné nemoci než celiakie např. Crohn. Děkuji

Odpověď odborníka:

Vážená paní Jano, užívání Imodia nemá vliv na výsledek histologického vyšetření vzorku sliznice tenkého střeva v rámci diagnostiky céliakie. Z bioptických vzorků (při endoskopickém vyšetření se jich většinou několik) je možné určit diagnózu i jiných onemocnění, včetně např. Crohnovy choroby. Doporučuji Vám doplnit screeningové vyšetření při podezření na céliakii o specifické laboratorní testy. S pozdravem, Milan Hrubý.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Cystoskopie
Články: Cystoskopie
Cystoskopie je endoskopické...
Díky pravidelnému dárcovství krve zjistili panu Jaroslavovi rakovinu včas
Je vám padesát? Nejvyšší čas na změnu jídelníčku!
Články: Je vám padesát? Nejvyšší čas na změnu jídelníčku!
Některé rizikové faktory a...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Peptický vřed žaludku a dvanáctníku
Články: Peptický vřed žaludku a dvanáctníku
Žaludeční vředy jsou v...
Antivirotika snižují riziko zápalu plic u dětí
Články: Antivirotika snižují riziko zápalu plic u dětí
Chřipka ve většině případů...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: