Průjem po antibioticích - vysadit nebo ne

Dobrý den. Nedávno mi byl na bolest v krku předepsán Penbene 1 500 000 (využíváno 5 tablet). Jenže již od začátku se projevila plynatost a teď i průjmy (téměř vodové), do toho mírná nevolnost, unavenost - mám Penbene pro jistotu okamžitě vysadit? (Nemohu se teď dovolat se mé obvodní doktorce a poradit se s ní, a nebude tak možno asi učinit do pondělí.) (Bolest krku mimochodem v tomto momentě téměř vymizela.) Poslední půlrok jsem ze stresu zhubla přes 5 kg, tudíž nevidím ráda tyto příznaky. Antibiotika všeobecně jsem teď brala asi poprvé v životě, čili nevím, co je "běžné" a co ne - zdali se v případě pokračování léčby jimi mohou příznaky zhoršit. Děkuji mockrát za odpověď.

Odpověď odborníka:

Zatím doporučuji dostatek tekutin, minerálky s vymačkanou citrónovou či pomerančovou šťávou nebo ev. převařenou vodu se špetkou soli a šťávou, neužívat léky tlumící peristaltiku (Imodium, Reasec), dodržovat dietu + užívat probiotika (Hylak, Lactobacillus). Pokud průjem bude trvat v této intenzitě ještě 2 dny a nebude ustupovat, je nutné pomýšlet na tzv. klostridiovou kolitidu, tj. pomnožení nežádoucích bakterií ve střevě, pak je třeba penicilin vysadit a navštívit lékaře.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: