Průjem s hlenem a krví

Dobrý den,vážená paní doktorko.Je mi 21 let.A v listopadu 2011 mi byl operován apppendix při které bylo náhodně(z hystologie) zjištěn karcinoid appendixu.Byla jsem chirurgem odeslána na onkologii o rozhodnutí,další léčby...Pan primář ve zprávě píše:Nemocná je nyní po standartní appendoktomii.V resekátu je náhodný nález karcinoidu resp. podle nové technologie neuroendokrinního tumoru(NET) appendixu.Kodování:M8241/3/1 odpovídá NET Ki 67 do 1 procenta mitozy 1/10 HPF. Klinická riziková kriteria:Velikost nad 2cm-není-(18x7 mm),invaze do mezoappendixu nebo serozu není. Doporučuji sledování chirurgem,při absenci rizikových faktorů není indikace k rozšíření výkonu na pravostranou hemikolektomii. Od toho listopadu bylo vše vpořádku do teď.V neděli jsem byla s dcerkou v souně(po hodně dlouhé době)když jsme se vrátili domů už mi bylo nějak zle,šla jsem si lehnout,protože jsem měla i mírnou zimnici)V noci mě probudili křeče do břicha,šla jsem na záchod a objevil se průjem.Od té doby se častá stolice opakovala a vyskočil mi na rtu i opar.Nijak jsem to nehrotila a říkala si,že na mě něco leze.A moje chyby(nedodržovala jsem ani žádné dietní opatření) a normálně chodila s dcerkou ven.Ovšem ve středu večer,když jsem šla zase na záchod jsem uviděla ve stolici krev(spíše žilky kve-ne uplně rudé,takové tmavší růžové)špatně se to popisuje,ale krev to určitě byla.Takže jsem jela na pohotovost.Pan doktor na chirurgii mi prohmatal břicho a vyšetřil konečník.Břicho prý prohmatatelné konečník vpořádku.Prý se jedná o střevní chcřipku.kontrola druhý den.Do druhého dne průjem nepřešel,jen krev se naposledy objevila ve stolici ještě když jsme se vrátili z nemocnici pak už ne.Byl mi předepsán Entizol a na kontrolu mám jít zítra.Křeče do břicha už takové nemám a vzhledem k tomu,že moc nejím,tak ani stolice už není tak častá.Ve stolici již krev není,ale pouze hlen.Dodržuji pitný režim a dietní optření.Ale trvá to již pomalu týden.Mám obavy aby tyto problémy nesouvysely s karcinoidem.Myslíte si,že je to možné???Nebo,že se spíše jedná o nějakou virovou infekci.Zajímavé však je,že dcerka ani muž odemne nic nechytli a to je dcerka hodně náchylná na nemoci.Ikdyž zase je pravda,že akorád v den,kdy se průjem objevil dobrala probiotika Nutrolin B.Třeba díky nim byla chráněná....Prý přetrvávají v těle deset dní po ukončení podávání.Mám starch začít víc jíst,aby se průjem zase neobjevil(stolice je stále kašovitá,ale ne již častá).Poraďe,prosím o co se jedná,myslíte,že bude problém za tím karcinoidem.Předem děkuji za odpověď a omlouvám se za tak obsáhlý dotaz.Krásný den,Michala

Odpověď odborníka:

Nepředpokládám souvislost s předchozí vámi zmiňovanou operací. Lze naopak mít na paměti infekční příčinu vašich potíží. Proto je nyní potřeba opravdu dodržet rady a medikaci lékaře Určitě bych zašel na ambulanci infekčního oddělení nebo pokud v blízkosti není tedy na chirurgickou ambulanci a požádal o odběry stolice na bakteriologii. Za vámi popisovanými potížemi se může jednat o salomenolozu nebo dysenterii. Léčba potom podle zjištěného infekčního původce, pokud se potvrdí.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x