Průjmy

Dobrý den, ráda bych se zeptala na váš názor případně radu. Jedná se o opakující se průjmy v rodině. Nejprve je mělo 1 dítě v školce v přírodě, po příjezdu 2. díte, tomu 2. se to pak ještě vrátilo, byly udělány výtery obou děti s negativním vysledkem. 2. dítě to mělo znovu, výtery už dr nedělal že pry jsou ty první negativní takže udělala testy na lepek a sono břicha tam vše ok. Pak to měla moje maminka, pak já a ted to má zase 1. díte. Projevuje se to občasnou stolicí (2-3 denně) s bílým hlenem, děti si "připrdávají (omlouvám se za výraz ale nevím jak jinak bych to popsal), dětská doktorka mi řekla že to moc řeším. Dětem i sobě jsme nasadili hylak. Ptám se zda se takové to opakované průjmy opravdu můžou dít, co znamená ten hlen a to že to máme všichni a jestli bych si tedy neměl dojít já či moje matka též na výtěr, naše dětská myslím, už jiné postupy navrhovat nebude. Velmi děkuji za radu Vojtěch

Odpověď odborníka:

Pane Vojtěchu!
Chápu Vaše obavy. Tak, jak vznik potíží a jejich přenos mezi členy rodiny líčíte, by se mohlo jednat o některý z virových střevních zánětů. Jejich původce se z výtěru nezjistí, na to je třeba odebrat speciální vzorek stolice. 3 stolice denně ještě neznamenají průjem, ale střevní dysmikrobii - narušení mikroflóry jistě. Bohužel bývá regenerace střevní sliznice často zdlouhavá, zejména u dětí. To vysvětluje onen návrat potíží. Stává se to také, když se příliš brzy přejde z dietní stravy na normální. Hlen bývá právě projevem podrážděné sliznice, která se zvýšenou produkcí hlenu brání. Taktéž to "připrdávání" souvisí s pokračujícím zánětem, který dráždí střeva. Doporučil bych striktně se držet min. týden dietní stravy, potom pozviolna přecházet na šetřícía velmi pomalu na tzv. běžnou stravu. Hylak můžete podávat na zlepšení trávení a mikroflóry a navíc bych přidal Nekadyl nebo Enterol 2xdenně 1 kapsli cca na 5 dní pro všechny členy rodiny. Potom bych též nejlépe všem (min dětem) nasadil probiotika, která by bylo vhodné podávat min. 2, lépe 4 týdny. Potom by již se mělo vše vrátit do normálního stavu. Na výtěry myslím s celou rodinou nemusíte.

MUDr. Petr Kadleček
MUDr. Petr Kadleček

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Ordinace U Pandy

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®


 celý článek

x