Průjmy po jídle

Dobrý den, maminka (62 let) trpí již delší dobu naprosto nespecifickými průjmy, nejčastěji po obědě. Někdy po úplně dietním jídle, jindy naopak po smaženém řízku jí nic není. Průjem přijde většinou cca 1-1,5hod po jídle. Někdy dvakrát do týdne, jindy má třeba měsíc klid. Kontrolní vyšetření na krev ve stolici ("psaníčka") má vždy v pořádku. Má smysl podstoupit kolonoskopické nebo fibroskopické vyšetření? (Na její trávení má také velký vliv rozčilení a stres, tak aby se zbytečně nenervovala?). Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, fibroskopie žaludku/koloskopie (fobroskopie tlustého střeva) jako jediné vyšetření přímo kamerou zobrazí sliznice - jestli jsou v pořádku, jestli tam není zánět, vředy, výrůstky apod. Je však otázka, co myslíte průjmy - definice průjmu říká, že jde o vyprazdňování řídkých stolic tři a víckrát za den. Pokud po jídle přijde jedna řídká stolice, nejedná se o průjem, ale o jednu řídkou stolici. V uvažování o původu obtíží je také potřeba vědět, jak se maminka vyprazdňuje celkově, jestli má stolice pravidelně denně nebo jestli má zácpu, jestli je stolice vždy řídká nebo jestli se její konzistence mění atd. Také je samozřejmě důležitý její celkový stav - zda má nebo nemá další obtíže. Takže pro rozhodnutí, jestli je nebo není nutná fibroskopie, je nutné znát podrobněji její stav, což odkazuje na jejího lékaře - doporučuji probrat to sním podrobněji - vyptat se ho, co myslí, že mamince je, jaký s ní má plán vyšetření a léčby, doplnit případně další informace o mamince.

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: