Prujmy po klostridiove infekci

Dobrý den, v červnu jsem měla prokázaný klostridiovou kolitidu po dobrání antibiotik. Léčba - 10 dní Entizol 3xdenně. Stolice se celkem srovnala, ale po dobrání Entizolu jsem opět měla průjmy/cca 7x za den/. Byly mi odebrány celkem 3 vzorky na Clostridie - závěr vždy negativní. Průjmy odezněly po dietě asi zhruba do týdne a asi po 14-ti denním klidu je to tu zas. Dnes jsou to 2 měsíce od zjištění klostridií. Přijde mi, že vždy, když začnu pomalu přecházet ze sucharů, banánů atd.na normální stravu/např.vařené maso, brambory../, počet stolic se zvýší a jsou spíše řídčí. Je to již psychicky vyčerpávající, snažím se brát 2xdenně Biopron forte, ale už nevím, jak si pomoci. Obvodní lékařka navrhuje kolonoskopii.Je to opravdu nutné nebo může být tento stav po klostridiích ještě normální a chce to čas??Kolonoskopie se strašně bojím a raději bych ještě počkala.Prosím o odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud opakovaně recidiva clostridiové enterokolitidy byla vyloučena, domnívám se, že by bylo vhodné podstoupit navrhovanou kolonoskopii. Na terapii probiotik jak uvádíme, by se již stolice měla postupně formovat i při plné dietní zátěži.

MUDr. Lenka Rychlovská
MUDr. Lenka Rychlovská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Interní oddělení Svitavy

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: