Prý hypochondr

  • Dotaz od: zdeněk Rychlý
  • Publikováno: 4.10.2008
  • uLékaře.cz

Dobrý den Mohl by jste mi prosím po odborné stránce posoudit můj názor na zdravotní potíže? Popřípadě jej poopravit, doplnit nebo poradit jak postupovat? Jsem muž 45 let nekuřák, alkohol jen hodně výjmečně Popis potíží: Popis zdravotních potíží. Bolesti svalů a kloubů. Při zvýšené námaze výrazná bolest a při odpočinku ztuhnu. V krní páteři mi při pohybu chrastí. Zažívací potíže, nadýmání, průjmy. Nadměrně výrazné pocení již při střední fyzické nebo psychické námaze Noční pocení ,zvláště chvíli po probuzení je nezadržitelné. Celková únava a nesoustředěnost. V očích nažloutlý horizontální pásek. Popis positivních nálezů : žloutenka B chronická s nízkou viremijí HBsAg positivní bez nutnosti léčby, protože jaterní hodnoty ještě na léčbu nedosáhly. Poprvé zjištěna před 25 lety když jsem bezdůvodně upadl na pár hodin do bezvědomí Nikdy jsem jí neonemocněl ani jsem na ni nebyl léčen. Po pátrání jsem zjistil, že jsem se patrně infikoval v mých 5 letech od matky která v tu dobu onemocněla. Zvýšená hladina chlamidijí Chronický zánět ucha, a po odběru potvrzen chronický zánět jater Nízký tlak ( prý jako školačka ) Ostatní vyšetření tkzv. ůměrné věku nebo v normě : Štítná žláza, EKG, Plicní, Zátěžový test, Borelióza. Revmatologie léčbu bolesti nedoporučila vzhledem k infekčnímu původu. Jednou jsem dostal léky Flavobion + Eseciale forte na játru, a nastal velký zvrat k lepšímu, ale po ½ roce se účinek vytrácel. Přírodní protivirový přípravek ( PM Chlamidyl ) mi taky zabral k lepšímu ale taky jen dočasně (3měs.) Závěr mého vyšetřujícího lékaře je Hypochondr . ¾ roku jsem užíval psychyatrické léky ale zlepšení jsem nepozoroval tak jsem léčbu ukončil. Můj názor na zdravotní situaci je sice jednoduchý ale mnou neproveditelný, protože já se k léku nedostanu. 1 zbavit se viru žloutenky aby s ním organismus nebojoval ( nevtvářel záněty). 2 pak podpořit léčbu pokšozené játry. 3 bude-li to ještě vůbec potřeba, podpořit léčbu kloubů svaly patrně samy přejdou. Se stanoviskem že jsem hypochondr se smířit nějak nemůžu, protože dost závažný pozitivní výsledek tu je a nějak mi nejde do hlavy, že bych si myšlením mohl vytvářet samopoškozující záněty. Moc děkuji za jakékoliv posouzení. Z.R. mailto:zdenda.opa@seznam.cz

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Váš popis obtíží je opravdu komplexní, předesílám však, že úloha psychiky je pro rozvoj mnoha nemocí vskutku zásadní (psychosomatické obtíže). Zdá se, že ve Vašem případě došlo k nešťastné shodě mnoha okolností, kdy na objektivní poškození organismu infekty (hep. B, chlamydie, borelie) navazují negativní myšlenkové pochody, které celou situaci dále znepřehledňují (únavový syndrom?). Doporučoval bych najít si nějakou motivaci k aktivnímu přístupu k životu, touhu se s obtížemi vypořádat podpořenou klidovým režimem, dostatkem odpočinku, šetřící dietou (žádná smažená či kořeněná jídla, alkohol, kávu) s přísunem vitamínů (zelenina, ovoce) a úměrnou fysickou aktivitou (procházky, kolo, plavání). Opakovaná návštěva Vašeho lékaře bude jen s výhodou, jen tak je možno hodnotit posun tím či oním směrem. Podle vývoje (zlepšení či zhoršení) obtíží pak zintenzivnit či zmírnit léčebný či pohybový a dietní režim.

 
Líbí se vám odpověď?
-6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: