Psa

Dobrý den, moc Vás prosím o Váš úsudek a odb. názor k mojí aktuální situaci s prostatou. Je mi 67 let a dosud jsem neměl vážné problémy až na postupně se tenčící proud moče. 30.12.2015 mi byly odebrány vzorky krve ( 3 nebo 4 ampule) na vyšetření celé škály parametrů, vč. PSA. Na kontrole u prakt.. lékaře jsem se dozvěděl že PSA = 5,8 a dostal jsem poukaz na odb. vyšetření na urolog. odd. ke specialistovi. Ten rozhodl o provedení biopsie, stalo se tak 8.3.2016 a výsledek 23.3. 2016 mi byl sdělen = bez nádoru. Potud OK. Nyní jsem byl na odběru krve jen na PSA a doprovodné parametry a výsledek byl pro mne šokující, opět PSA = 5,8. Urolog mi napsal doporučení na spec. pracoviště, které mi v březnu biopsii dělalo, na další, 2. Vnitřně jsem s tím nesouhlasil, je to podle mého laického názoru velmi brzy od posledního odběru (5+5 odběrů z každé strany prostaty) a pak, z laických konzultací mně vyplynul názor, že vlivů na PSA je více, kromě jiného i lokální zánět. 3 z 10 vzorků mojí prostaty obsahovaly také toto sdělení. Prosím Vás jaký mám zvolit urychlený ! postup k vylěčení příp. lokál. zánětu ? Domluvil jsem si u operatéra další kontrolní odběr krve za měsíc ale rád bych do té doby co nejúčinněji zabojoval ve všech směrech a zbytečně na nic nečekal. Příp. rakovina nečeká! Děkuji za odp. na můj mail. Moc díky předem. Prakt. lékaři a operatérce důvěřuji, urolog je starší lékař než já a svým doporučením mne hodně zlomil.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, jestliže byla první biopsie negativní a nález nebyl ani nějak podezřelý, tak bych při hodnotách 5,8 zatím opakovanou biopsii neprováděl. Zvážil bych ji možná při nárustu hodnoty PSA

MUDr. Jan Vašinka
MUDr. Jan Vašinka

Specializace: Urologie

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: