Pseudomonas aeruginosa v pochvě dítěte

Dcera (3 roky) se již půl roku léčí s uvedenou bakterií v pochvě. Léčena byla vnějším oplachováním vnitřními výplachy (Aflovag), vnějšími mastmi (Pityol, Dermazulen) a vnitřním krémem (Macmiror). Nic zatím nezabralo. Podle dostupných informací je to poměrně bakterie odolná vůči antibiotikům, přesto je antibiotiky léčena. Nedostala jsem také žádné informace ohledně možné nákazy okolí, případně zda je možné, aby se bakterie dostala z pochvy do např. střev, močových cest nebo plic.

Odpověď odborníka:

Není pravděpodobné že vy se bakterie dostala do plic máte pravdu že na mnoho antibiotik je tato bakterie rezistentní. Právě vzhledem k rezistenci vůči antibiotikům vedou pseudomonádové infekce často k léčebným dilematům. Proti bakterii Pseudomonas aeruginosa účinně působí řada antibiotik včetně několika β-laktamových (tab. 2). Oblíbené jsou v tomto směru zejména piperacilin (Pipril) a ticarcilin (Timentin), penicilinová antibiotika s rozšířeným spektrem účinku. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: