Psoriaza?

Dobry den, rada bych prosim znala Vas nazor na muj problem. Nyni je mi temer 38 let. Asi ve veku 4-5 let (ve skolce) se mi na dlanich a na prstech obou rukou objevily jakoby prusvitne dirky pod kuzi,ktere do druheho dne zmenily barvu na zlutou a udelaly se z jedne kazde dirky jakoby vred s hnisavou vystouplou cepickou. Byly jich snad stovky,pokryta byla stoprocentni plocha obou dlani i dlanova strana prstu. Pri sebemensim pohybu to cele praskalo a vystrikovalo, svedilo to. Rodice mne samozrejme vzali k lekari,ktery tvrdil ,ze je to jistojiste infekce, napsal ATB a poslal nas domu. Od teto prvni epizody se mi take zhorsily nehty na rukou, rostly tak vselijak zvlnene, rozdrobene, flekate,obcas nejaky castecne slezl. Na toto jsem dostala zase znovu nejake leky. Lecba ale byla bez efektu a tyto kozni i nehtove priznaky mne provazely celym mym detstvim. Hnisave projevy na kuzi jsem mela temer neustale, nekdy jen na casti dlani,nekdy na cele plose. Nehty se mi uz nespravily. Kozni lekarka,ktere jsem se dostala az za mozna tri ctyri roky, se mnou zachazela jakobych byla vysoce infekcni, ale po dvou letech lecby dalsimi antibiotiky ruznych jmen a druhu to zrejme vzdala a poradila koupat v hypermanganu a mazat dehtovou masti michanou v lekarne. A toto konecne alespon na cas vzdy zabralo, kdyz se hnisave projevy objevily. Coz bylo ale cca kazdy mesic bez ohledu na rocni obdobi. Roky utikaly stale ve stejnem duchu a ja jsem se naucila mit vzdy pri ruce hypermangan a nejaky dehet (ichtoxyl,pytiol atd.) Na kozni jsem sla jenjednou,kdyz uz ani to nezabralo a dali mi tam kortikoidovou mast. Ta pomohla, takze jsem v nejhorsim pripade vyuzivala i volne prodejnou tuto. Clovek si zvykne na ledasco,takze jsem s touto krasou stravila leta az do svych cca 25 let, po te pozvolna hnisave projevy ustoupily. Nehty zustaly divne - nekdy rostou celkem slusne, nekdy zacnou zlobit ,droli se, vlni, delaji se na nich dirky a fleky. Zhruba pred pulrokem se mi objevil bez urazu zanet kolene, behem par hodin koleno zrudlo, velice oteklo, bylo velmi horke a opravdu hodne bolestive pri sebemensim pohybu. Diagnoza z pohotovosti znela zanet uponu slachy. Dostala jsem ortezu a prikaz ledovat, coz pomohlo. Koleno bylo za dva tydny v poradku a behem par dnise mi naprosto totez udelalo v lokti na stejne strane (prave). Diagnoza z pohotovosti -akutni burzitida, dostala jsem visnak a prikaz ledovat. Znovuto pomohlo. Loket se uzdravil za dva tydny. Po dalsich dvou tydnech se mi znovu udelal stejny zanet v koleni, loket se pridal o dva dny dele. Tentokrat diagnoza zanet slach u obou. Kdyz se tohle opakovalo znovu a znovu v cim dal kratsich intervalech,sla jsem na ortopedii, tam mne pan doktor videl i s akutni fazi zanetu obou kloubu a poslal mne na revmatologii. Tam ale vysleeky vysli negativni (nemam zpravu, jen mi bylo receno telefonicky). Poslali mne zpet na ortopedii, kde uz ve dverich pan doktor lomil rukama, zemi opravdu nemuze pomoci,ale znovu mne prohledl a u nehtu se zarazil. Rekl mi, ze bych mela jit na kozni, ze toto vubec nevypada dobre. Hlavne mne ale varoval, ze ve fazi zanetu nesmim dostat horecku ci zimnici, ze by to bylo na antibiotika. Ja jsem ale na vsechna antibiotika jiz nekolik dlouhych let alergicka , krome Biseptolu (potvrzeno ustavem imunologie), dale mam rovnez alergii na belobu,ktera je obsazena v rade leku v tabletach. Alergie mam obe velice silne - otok dychacich cest, dusnost, pokles krevniho tlaku az znamky soku. Kozni lekar mi rekl, ze dle nej mam psoriazu nehtu, ze je mozne,ze projevy na dlanich byl taktez druh lupenky a ze s nejvetsi pravdepodobnosti se u kloubu jedna o PsA. Chtela bych se tedy zeptat, proc na revmatologii mam vse negativni, jak se stanovuje diagnoza PsA. Je toto normalni prubeh? Co muzu udelat,abych predesla zanetu pri kterem uz jsou ATB nezbytna a hrozi toto vubec? Co se dela s lidmi jako jsem ja, kteri ATB nesnesou a jsou pro ne zivotu nebezpecna? Muzou se projevy na dlanich znovu vratit? Jeste jsem zapomnela napsat, ze projevy kloubu a zhorseni nehtu nastalo po velice stresujicim ctvrtroce -onkologicke onemocneni u velmi blizkeho cloveka, zkratka mame ted velice tezke obdobi v rodine. Za odpoved predem dekuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, dle vašeho popisu by se mohlo jednat o tzv. pustulozní formu lupenky nebo ekzému, někdy označováno jako papulopustulosní dermatitida. Definitivní diagnoza se stanovuje odběrem vzorku z kůže na kožním ambulanci tzv. probatorní excize. Vzorek se odebírá v lokální anestezii a jde o velmi snadné a rychlé vyšetření. Poté se na histologii stanoví diagnoza. Dále se provádějí stěry z kůže k vyloučení bakteriální infekce, vypadají jako hnisavé a infekční, ale při stěru se většinou bakterie nejsou nalezeny. Většinou stačí jen lokální terapie a celkově ATB nejsou třeba, samozřejmě záleží na nálezu. LRJ

MUDr. Lucie Růžičková Jarešová
MUDr. Lucie Růžičková Jarešová

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: L - DermaMedEst s.r.o

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: