Psoriáza

Vážená paní, slečno doktorko Evo Dogoši, mohla byste mi prosím Vás poradit případně pomoci s následujícím kožním problémem? Chtěl bych slyšet další názor odborníka. Před třemi lety se mi na pravém kolenu udělala malá vyrážka, kterou provázely celkové pocity únavy a mravenčení po těle. Pocit únavy a mravenčení těla po nějaké době ustoupil, ale vyrážka se postupně rozšířila na obě kolena, lokty, do lalůčků obou uší a i za ně, na pravé oční víčko a v nedávné době pak do třísel a na penis (cca od března 2013). Na přirození vyrážka převážně nesvědí, pokud ano, tak jen v případě, když se spotím nebo si ji začnu škrábat. S prvotními problémy jsem byl u svého kožního lékaře, který konstatoval, že se jedná o psoriázu a na jmenované příznaky mi předepsal kortikosteroidy. (Belosalic mast) I přes pravidelné mazání se mi ložiska lupénky nezmenšovala, a protože jsou mi přibližně známi negativní účinky kortikosteroidů na lidské zdraví, tak jsem tuto mast přestal používat. Samozřejmě jsem si vědom, že tím se můj problém nevyřeší.. Krom jiného mám mírně zvětšenou pravou mandli a uzliny na krku. Trpím častějšími záněty nosohltanu. ORL vyšetření nic neprokázalo. Řekl bych, že žiji zdravě, sportuji, jen stresu mám někdy až přespříliš.. Vás bych se chtěl zeptat na Váš odborný názor. Je možné, že by se mi psoriáza objevila i na přirození a tříslech? Má na vznik lupénky vliv i strava? Čeho bych se měl případně vyvarovat? Neexistují i nesteroidní přípravky? Nejsou projevy na kůži způsobeny toxiny uvnitř těla (plísně ve střevech..)? Má smysl užívat homeopatika? Zvyšuje psoriáza pravděpodobnost vzniku rakoviny kůže?? Nedávno jsem o tom četl článek na internetu. Je mi jasné, že lupénka je celoživotní onemocnění, ale byl bych rád, kdyby se mi ji podařilo trochu korigovat, aby se mi dále nerozšiřovala. S pozdravem a přáním pěkného dne Tomáš S.

Odpověď odborníka:

Vážený pane Tomáši, psoriáza vyžaduje komplexní přístup lékařů všech specializací, v jejichž oboru se mohou projevit její komplikace. Rozsah podrobné odpovědi přesahuje rámec této poradny. Doporučuji Vám domluvit se na pravidelných kontrolních vyšetřeních v ambulanci, specializované na léčbu psoriázy. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: