Psychická porucha

Dobrý den,měla bych prosím dotaz ohledně mého známého,který se za poslední asi 3 měsíce strašně změnil.Je mu 75 let,ale znám ho jako pracujícího inteligentního a aktivního člověka,kterému nejsou cizí žádné sporty a strčil by do kapsy lecjakého mladíka.Je to vysokoškolák a do teď aktivně podniká jako architekt.Najednou ale začal být podezíravý,žárlivý,vybuchuje v naprosto nesmyslných situacích,má svou pravdu,o které je naprosto přesvědčený,i když je to naprostý nesmysl,konstruuje si různé teorie,kterým věří,jako že ho chce někdo otrávit,nebo že mu někdo dělá něco za zády,že mu krade peníze,atd.Jí strašně málo,říká,že má zažívací potíže,skoro vůbec nechce pít,ale alkohol si dá rád každý den.Jsou dny,kdy nejí vůbec nic,jen alkohol,říká,že desinfikuje.Pak je nesoustředěný,má tiky a nekomunikuje s okolím,maximálně je arogantní a uráží všechny okolo.Střídají se u něho dny naprosté apatie,kdy jen leží a není schopen ničeho,ani pracovat,myslet,jen leží a má depresivní myšlenky,a dny,kdy je naprosto normální,pracuje,je plný energie a je všechno ok.Někdy si vůbec nepamatuje,že nějaký takový depresivní den byl,nebo to svádí na únavu a na to,že ho pořád někdo"otravuje" a že to není pravda.Nepamatuje si třeba to,že si nemohl vzpomenout,kde je koupelna,nebo že vlezl v kalhotech do vody,atd.Pak se probere a diví se,že je má mokré.V těch klidných dnech (nejsou manické,ale prostě normální) je všechno v pořádku,pak najednou jako by mu přepl spínač a zase upadne do nějaké své teorie,v podstatě třeba z minuty na minutu,někdo něco řekne nebo udělá a on v tom vidí akci proti němu,zase začne být arogantní,jde se napít,a pak upadne do té apatie a svého světa.Tak se to pořád točí dokola.Vydrží třeba pár dní a zase.Stupňuje se to,okolí už si neví rady,co dělat.Nepřipouští si žádný problém a o nějaké léčbě nebo psychiatrovi nechce ani slyšet.jak ho máme přesvědčit,aby s tím začal něco dělat?Aby si šel někam pro radu?Co máme dělat my v jeho okolí?Děkuji za brzkou odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Deniso, je mi líto, ale pokud Váš známý sám nechce, tak ho nemůžete donutit s tím něco dělat. Můžete mu pouze trpělivě a opakovaně během jeho světlých chvilek vysvětlovat, co se s ním děje, když má špatný den, a tak ho postupně přesvědčit. Hospitalizace proti vůli pacienta je možná pouze v případě, že ohrožuje sebe či okolí, o trvání hospitalizace pak rozhoduje soud. Ale domnívám se, že tohle není (zatím) Váš případ. Zdravím Vás.

MUDr. Lea Blahníková
MUDr. Lea Blahníková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Obvodní lékař, Vidnava

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x