Psychické ataky

Chci se zeptat, jeli mozné, ze po konzumaci alkoholu vyvolání psychického ataku? Pijí jen příležitostně, ale občas to na nejaké oslavě přeženeme a druhy den není zrovna růžový. Pozoruji to tak dva roky, ze následující den, nebo i ten další na mě přijdou mýdlo by, zrychlí se mi tep, mám strach ze omdlim, hlavu mám jak mimo sebe. Přepadne mě strach, ze umru. Pote stav odezní a je zase dobře. Vyšetření srdce mám v pořádku. Stava se mi to opravdu jen maximalne do dvou dnu po požití alkoholu. Je to mesic, co jsem si nedala ze strachu ani skleničku a je vse v pořádku. Je to mozné? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Tolerance alkoholu je velmi individuální a uvedené potíže s alkoholem samozřejmě mohou souviset. Doporučuji tedy pít když už, tak velmi s mírou a dbát na to, abyste nepila nalačno a přijímala při "oslavách" i dostatek dalších tekutin mimo alkoholických nápojů (každý drink nejlépe zapít hojně minerálkou). Tato opatření mohou následky druhý den zmírnit (tělesné potíže jsou dány do značné míry odvodněním, alkohol ale např. také vyvolává některé arytmie - ty při následném vyšetření srdce nemusí být již přítomné). Pokud i tak budete pociťovat psychické potíže (úzkost), je abstinence vhodným řešením. Zvažte také, zda třeba neužíváte nějaké léky, které se s alkoholem nesnášejí (což platí pro většinu léků...). Přeji hodně zdraví!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: