Psychické obtíže

Dobrý večer, mám na vás dotaz ohledně mých psychických problémů které začaly asi před 2 lety.Tehdy se ještě daly celkem zvládat ale na podzim roku 2015 jsem vyhledal psychiatra protože jsem měl pocit že začínám bláznit,jako by mi myšlenky v hlavě říkaly,že se mám zabít,vyskočit z okna.Dostal jsem Seropram a později Citalon,měl jsem v průběhu užívání léků i velmi dobré dny,energie,chutě do různých aktivit a velká sexuální aktivita,psychiatr mi říkal že jsem emočně nestabilní.V lednu tohoto roku jsem se předávkoval léky a pořezal na zápěstí,skončil jsem v psychiatrické léčebně na měsíc.Stále nejde uplně přestat se sebepoškozováním a špatnými depresivními stavy a nutkavými myšlenkami na sebevraždu.Dostal jsem proto už v léčebně navíc Kventiax,nemám však pocit že by něco zlepšoval.Přijde mi že se mi začaly objevovat zvláštní myšlenky,že se proti mně někdo spikl,bývám někdy asi moc podezíravý,také a to mě víc děsí,jako kdybych občas slyšel doslova hlasy lidí co znám v hlavě,že na mě řvou,často musím doma zkontrolovat určitá místa jestli tam náhodou někdo nečíhá.Mám občas takový strach a úzkost,že se u mě může rozvíjet závažnější psychické onemocnění.Mám diagnozu Poruchy přizpůsobení a depresivního syndromu.Předem děkuji za odpověd.

Odpověď odborníka:

Zdravím do hlavního města! Jste v období nejmladší dospělosti,které je zatížené celou řadou úkolů: identita, její součástí je vzdělání a práce,partnerství. Proto by mohla být diagnosa porucha přizpůsobení s depresivním obrazem docela pravděpodobná, vyjadřuje prostě, že zátěž je v této chvíli je větší, než lze snést bez příznaků. Nepíšete, že byste chodil do psychoterapie, tu bych určitě volil jako metodu nepostradatelnou, antidepresiva (Seropram a Citalon) jsou vhodná rovněž, nejspolehlivěji a nejrychleji funguje kombinace obou cest, farrmakoterapeutické a psychoterapeutické. Na druhou stranu sebevražedný pokus a sebepoškozování naznačují, že se může jednat o vážnější záležitost, tzv. hraniční poruchu osobnosti - její emočně nestabilní typ. Léčení by mělo být opět komplexní. stále postrádám tu psychoterapii, tzn. 1 x týdně k lékaři nebo klinickému psychologovi, který má speciální výcvik v psychoterapii. Také postrádám psychodiagnostiku, resp. o ní nemluvíte: diagnostický rozhovor a testové vyšetření u psychologa. Požadujte oboje u svého psychiatra, ať Vám doporučí kolegu k psychoterapii a ať Vám da doporučení k psychologickému vyšetření. První doplní terapeutické možnosti a druhé upřesní diagnosu. Nepíšete nic o tom, jak žijete, jistě, po internetu je těžko komunikovat o svém nitru, jen bych doporučil, abyste se psychoterapii věnoval. Samotná léčba pomocí psychofarmak nestačí. Dr. Borovanský

MUDr. Vladislav Borovanský
MUDr. Vladislav Borovanský

Specializace: Psychiatrie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: