Psychické problémy

Dobrý den,před 4 lety,jsem měla první záchvat tetánie.Prakticky z ničeho nic jsem v práci zkolabovala,začalo to brněním kolem úst,potom rukou,které se mi nepřirozeně zkroutily a zmodraly,na nohách jsemnebyla schopna se udržet,mistrová volla závodního lékaře,který mi píchnul apaurin.Další 3 dny jse skoro celé prospala.Nějakou dobu byl klid a stavy se opakovaly.Následovaly časté pracovní neschopnosti,jelikož pracuji na obráběcích strojích.Skončila jsem na neurologii a nakonec na psychiatrii.Již 4 roky užívám Asentru 50,při velkých potížích jsem brala i Rivotril a na spaní Miabene.Asi něco málo přes rok byl celkem klid.Před 2 lety,když mi zemřel otec se stav zhoršil a záchvaty tetánie se začaly opět objevovat,přidaly se pocity velké únavy a změny nálady,byla jsem spíš naštvaná a agresivnější.Během posledního roku a půl jsem prodělala 9 operací,6 břišních gynekologických,při té poslední v březnu bylo podezření na papilokarcinom,naštěstí se nepotvrdil.V mých 38 letech jsem v přechodu a velice špatně to nesu,né proto že bych se necítila jako žena,ale díky potížím,které mi přechod způsobuje.Další operace byla operace adenomu na nadledvině,který mi způsoboval těžkou hypokalemii.Jako první byly dvě operace kolena po úrazu.To vše během 1a půl roku.Psychicky jsem na dně,v sočasné době beru 1x denně Asentru,2x denně po tabletě Helexu,Miabene na spaní,Betaloc,Micardis,Presid.Verospiron,Estrofem,Ortanol,Itoprid.Byla jsem skoro rok na nemocenské,před tím jsem 3 měsíce pracovala a před touto dobou dalších 15 měsíců na nemocenské.Na kolena mně srazila úterní návštěva posudkového lékaře,který mi řekl že jsem fyzicky vlastně v pořádku a nějaké psychické problémy ho ani nezajímají a to že mám poslední 2 měsíce ataky tetánie i 3x do týdne není vůbec důležité.Nemocenskou mi ukončil,protože jsem vyčerpala dávky PD a i když bych prý měla nárok ještě na 3 měsíce nic by to na mém stavu nezměnilo.Mám si prý zkusit podat žádost o ID.Praktickému lékaři se do toho nechce,asi nejsou moc velké šance.Jelikož mně právě díky dlouhé nemoci dnes propustili z práce jsem zoufalá.Nejsem schopná se do ničeho donutit,ráno se budím unavenější než,když jdu večer spát,třesou se mi ruce a bolí mně celé tělo.Včera jsem měla další záchvat tetanie a nic mně nebaví a netěší.Psychiatr mi říkal,že na to abych dostala alespoň částečný důchod bych musela být hospitalizována v PL,ale toho se bojím.Mám 3 děti,nejmladší je 11 a potřebuje mámu na plný úvazek a né trosku.Tak nějak si připadám.Omlouvám se za dlouhé psaní,jen by mně zajímal Váš názor zda bych měla nějakou šanci ten ID získat.Moc Vám děkuji a přeji hezký den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Martino, doporučuji Vám jednoznačně hospitalizaci na psychiatrickém oddělení nebo v léčebně. Nejenže Vám to zvýší šanci na získání invalidního důchodu (který si podle mě zasloužíte), ale hlavně Vám to pomůže psychicky se sebrat. Pro Vaše děti je důležitější mít mámu dlouhodobě v pořádku, než ji mít bez přerušení u sebe, ale "rozsypanou". Pobyt v léčebně má tu výhodu, že není problém změnit medikaci, protože jste pod dohledem, dále se od všech starostí můžete odpoutat, vypnout, věnovat se jen sobě a své léčbě. To za provozu v domácnosti se třemi dětmi nelze a jistě Vás to musí velice vyčerpávat. Zdravím Vás a držím Vám palce.

MUDr. Lea Blahníková
MUDr. Lea Blahníková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Obvodní lékař, Vidnava

 
Líbí se vám odpověď?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: