Psychické stavy

Dobrý den, už tak rok mám tak jednou za týden stav kdy se o sebe začnu bát a přijde mi vše divné ... asi v 7-8 třídě jsem měla strašný strach o nemoci až jsem si to dokázala vsugerovat a dělal jsem scény že mi teče krev do hlavy a podobně. pak to celkem odeznělo a když jsem končila 9tou třídu strašně mi to přišlo divné jít na intr od rodičů a od dětí e třídy k úplně cizím. myslím si že to mělo hrozně velký vliv na mě . a od te doby mam pocity, že přemýšlím nad blbostma třeba že je divné že ležím v posteli, nebo že mám žíli a co bude až umřu a pak je mi tak zle až se mi z toho začne motat hlava. Dnes mám také divné pocity málo jsem spala a mám hrozné stresy ze školy, že jsem z toho 3 dny skoro vubec nejedla. asi pred rokem jsem sla k doktorovi jelikož se mi udelalo velmi zle a řekli mi ze mam náznaky latentni tetanie a mám jíst hořčík a hodně pít . to vše se snažím splnovat . a i když se mi začne dělat zle a brnět třeba ruce nohy a mám závrate dám si horčík cukr a vetsinou kávu jelikoz mam nizky tlak . Kolikrat si dokazu i na opltku vsugerovat, že je to z nevyspaní a je to normální věc. v mžiku se mi udělá líp. Ale ne vždy. Nejhorší je když nemám zaměstnaný mozek protože pak nad sebou začnu takto moc přemýšlet a je mi z toho vazne silene zle a začnu se bát co když jsem nejak nemocná . kolikrat jsem si vsimla ze kdyz jsem sla pak neco delat rychle tak jsem na to prestaal myslet a bylo mi lip, ale dnes to vubec nepomáhá. já už vážně nevím co s tím mám dělat bojuju s tím hodně dlouho a hodně často je to velmi nepříjemné a nikdo mi není schopen v tomto směru poradit. Předem děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, to, co popisujete jsou s největší pravděpodobností úzkostné stavy.Je to něco, co zažívá každý člověk a mají obrannou funkci. Lidé, kteří jsou citlivější je pak mohou vnímat jako velmi nepříjemné a obtěžující události. To je zřejmě i váš případ. Patrně jste si prošla náročnějším životním obdobím, kdy jste se nestačila s příchozími těžkostmi zcela vyrovnat. To se může stát úplně každému člověku. Dobrou zprávou je, že lze potíže zmírnit, někdy úplně odstranit. záleží na mnoha faktorech. V prvním kole si myslím, že by bylo pro vás užitečné najít si psychologa. Pomůže vám hledat způsoby, jak situaci řešit. Bohužel neeexistuje univerzální recept- na každého člověka platí něco jiného, záleží i na dalších okolnostech. Než si najdete psychologa, doporučila bych vám knihu Jak překonat panické ataky. Je velmi srozumitelná a myslím, že byste v ní mohla nalézt alespoň některé odpovědi na vaše otázky. Pochopíte, co se s vámi děje- že neblázníte, neumíráte- že jste "jen" zvýšeně citlivější a psychika zranitelnější.Vaše cesta ke změně vede přes trpělivost a vytrvalost především vůči sobě. Postupně získáte větší jistotu a budete mít pocit, že máte opět svůj život ve svých rukou. Přeji vám hodně sil, energie a odhodlání.

Mgr. Miroslava Hruboňová
Mgr. Miroslava Hruboňová

Specializace: Psychologie
Pracoviště: Psychologické poradenství Mgr. Miroslava Hruboňová

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: