Psychika

Dobrý den, rozhodla jsem se po dlouhem váhani napsat, jelikož mam z toho jak mi je, z výsledku a přístupu některýh lekařu smíšené pocity. hlavně z me neuroložky. již asi od 20 se lečím s tetanii. mívala jsem z počatku velké problemy pak to ustalo . ted po asi 19 ti letech kdy mi bylo necelých 39, se mi začalo dělat opět nějak divně. začalo to trošku stresem kdy mi umirala na rakovinu moje miovaná babička a vygradovalo to po leku terý jsem dosstala na pohotovosti , kde jsem jela se šílenou bolestí a pocitem palení havy, které jsem neznala a trvaly snad už 4 den. Dostala jsem lek který byl kombinací paralenu a tramalu. nepamatuji si na jeho nazev. bylo to den po pohřbu babičky. dr. mi předepsal že mam vzít 3x denně 2 prašky. z opatrnosti jsem si vzala jeden , trošku se mi ulevilo tak jsem si na noc tedy vzala ty dva a pak to začalo. měla jsem podle lekařky se kterou jsem na pohotovosti telefonovala alergikou reakci na na daný lek. bylo mi špatně šílene sucho v ustech, točila se mi hlava, bušilo srdce, začínalo se mi špatně mluvit ve stylu že jsem začínala chraptět. pak to přešlo a za chvili jsem měla šílený tlak v zatylku, cela jsem se začala třepat , nemoha jsem dýchat a bylo mi celkove strašna zima a slabě. skončila jem na pohotovosti, kde mě příte odvez nna kapačcee s udajně tetanickým zahvatem. Jenomže brnění těla nepřestavaly ani druhy ani třetí den ani po užívani magnezia. pak se přidaly zvlatní stavy. přišlo to pokaždé večer, kdy už děi byly v postelích a ja jsem jakoby vypla z toho celodenního blazince doma:-) začla mi byt hrozna zima a začly mi cukat nohy a ruce až to přešlo do takového třesu nebo jak to mam popsat. a nemohla jsem to nijak ovlivnit . vzala jsem si neurol a ten mi od toho pomohl. navštívila jsem proto neurologa který mě poslal na mr a eeg a rtg krční pateře. na mr zněl zavěr přiěřený ale jsou tam nějaká ložiska : v entralní bíle hmotě jsou paraventrikularně až juxtakortikalně, frontoparietalně, bilat. patrne vícečetné, nespecifické okrsky demyelinizace/gliozy vel do 4mm. jinak je signal bíle i šede hmoty přiměřený, bez ložisk změn, jinak bylo vše v normě a na eeg mi vyšlo napíši jen závěr : abnormní graf II st pro epizody polymorfni theta F-T-P bolat, při a po hyperventilaci, dobře organizované pozadí zaznamu. a na krč. pateři i vyšly degener. změny. Moje lekařka mi nasadila rivotril a řekla že ma přijít za pul roku. a otazku co to znamena to mr ty okrsky a to eeg mi řekla že to muže být z bolestí hlavy a z vyčerpaní a tím to ukončila že se uvidí za rok. pak jsem za ni ještě byla kvuli tomu že jsem unavenná víc než jsem byla po tom rivotrilu a ona mi řekla tak ho berte na noc a vemte si kt omu magnesium. byla jsem z toho trošku v šoku protože tohle mi předepsala a přišlo mi jako by o tom ani nevěděla. rivotril mi vmenila za nějaký jiny lek ale ja už ze strachu že mi bude zas zle jse u něho raději zustala:-)) ted mam v planu ho vysadit ale vím že musí postupně. vím totiž že je navykovy jak mi sdělali ma lekařka. vzhledem k tomu že mi přšlo že pani neuroložka ani nevěděl o mi vlastně předepsala a vše mi hodila na vyčerpaní budu měnit neurologa ale bohuže pan doktor ma volno až v listopadu. ted se mi to trošku po tom rivotriu ty moje jak ja tomu říkam večerní zachvaty sklidnily i když někdy to jakoby chtělo začít ale pak to přejde. ale jsem stale hrozně unavena, což je pro mě když se staram o dvě malé děti velký problem, horší se mi zrak, rano vstavam uplně rozlamanaa rozbita jako bych ani nespala. nechala jsem m si udělat u praktické lekařky ještě testy na chlamidie na které jsem se lečila jako pubertačka a na boreliozu která mi vyšla jako pozitivní v těhotenství, kdy jsem si našla kliště ale ek se mi neudělal ale tenkrat bylo prohlašeno že v těhotenství mužou byt protilatky vyšší a tím to skončilo. tentokrat mi vyšly protilatky opět pozitivně . v těhu to bylo igG Elisa negativní, igM elisa 1,79 a igM WB pozitivní. nyní po rroe a pul stanovení protilatek testem ELISA : igG 0,170 negativní, igM 2,870 pozitivní, test BLOT : Borrelia HGA BLOT-LINE IgM Pozitivní. paní oktorka mě poslala na inekční kde čekam až příjde den kdy jsem objednana protože mají dlohe čekačky. htěla jsem se zeptat : 1. mužou byt změny na bile hmotě v mozku pozustatky zapalu mozkovýh blan které jsem prodělala v dětství? 2. myslíte si že bych mohla mít rs i když mam pozitvní protilatky na boreliozu i když si nevybavuji že bych někdy měla po klištěti nějaký flek, protože jsem naposledy měla kliště pravě v tom těhotenství a tj rok a pul zpatky a že ty moje třesy unava a vysledky eeg by mohly byt opravdu z vyčerpaní ? jsem z toho totiž už neštatsntá protože si mě vichni přehazují jak horky brambor a mi je pořad huř. si někd už připadam jak hypochondr, protože krevní obraz i biochemii mam v pořadku ale citím se hrozně. jsem čím dal víc unavena. rano jsem uplně jako bych nespala přes den jak kdy , někdy jsem jakoby vitřně takováá rozklepana jak když jste nervozní nebo jak to mam popsat, jindy jsem uplně v pohodě. hlava taky boli jak kdy k tomu se docela často přdavají takové bolesti jak když na vas něco leze nebo mate nějako virozu nebo chřipku a pořad se mi horší zrak, buší srdce, bývam podražděná - možná z te unavy a někdy pravda i znevyspaní bo děti někdy bantují:-) Přítel říka že jse se hroznně změnila že bývam protivná podražděna... a a pravdu. prpto se hrozně bojím diagnozy rs. omlouvam se za to dlouhé čtení ale nevěděla jsem jak se zeptat aniž bych vše popsala. mužu se zeptat na vaš na zor co se týka užívaní toho rivotrillu zda to opravdu směřuje k te rs, vyčerpaní nebo borelioze. vím že těžko takhle na dalku soudit ale jen se ptam k čemu by jste se přiklaněl (a) mockrat děkuji za vaš čas i odpověd. Marcela

Odpověď odborníka:

Dobrý den, děkuji za velice obsáhlou zprávu. Dle pozitivních tittrů na boreliózu může Vaše únava skutečně souviset s jejich přítomností v těle, změny dle Mri mozku dávají terén pro změnění vedení vzruchů v mozku s možností jejich chybné analýzy a zpětné vazby u výkonných orgánů jako jsou i svaly - což může způsobit ty vaše záškuby - borelie jsou schopny totiž zasáhnout mozek a nervy - pak mluvíme o neuroborelioze. Asi bych ve Vašem případě vyhledala dalšího neurologa a zkusila bych vše postupně probrat.

prim. MUDr. Jarmila Zipserová
prim. MUDr. Jarmila Zipserová

Specializace: Rehabilitace (fyziatrie, balneologie a léčebná rehabilitace)
Pracoviště: Neurorehabilitační klinika AXON Praha,
Městská poliklinika Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x