Psychika

Léčím se pro vysoký krevní tlak - Micardis 80 a Agen 5, tlak doma pod kontrolou (130/75) u lékaře vždy vyšší, holter před rokem prokázal normální hodnoty (stejné jako doma). Před cca měsícem jsem ale byl pod velkým tlakem v práci a tlak mi vyletěl i doma (ke 140-145), u lékaře pak 170 a byl mi předepsán ještě beteblokátor metoprolol konkrétně Betaloc 50mg. Po 14 dnech braní se mi rozjel jícnový reflux a v klidu mi tep padal k 50 tepům (normálně jsem předtím měl kolem 65), neustále jsem byl unavený a nemohl nic pořádně dělat. Po 3 týdnech jsme se tedy dohodli na vysazení (de facto ze dne na den, pár dní předtím jsem si sám dávku půlil). Pár dní mi bylo absolutně skvěle, pak ale udeřila bolest hlavy, přidaly se úzkostné až panické stavy. V noci jsem se začal budit po pár hodinách spánku s pocitem bušení/svírání na srdci. Tlak mi přechodně vyskočil k hodnotám, které jsem dříve doma nikdy nemíval. Teď se tlak pozvolna vrací k normálu, ale úzkost, panika, nespavost atd. zůstává. Vyhledal jsem i psychiatra - dostal jsem AD Citalec a na noc Rivotril (po kterém spím 3 hodiny, pak se opět budím). Pořád se ale nemůžu ubránit pocitu, že všechny moje problémy souvisí s vysazením betablokátoru Betaloc nikoliv s úzkostnou depresí, která je dle mého spíše výsledkem jeho vysazení a nemožnosti normálně spát. Četl jsem spoustu obdobných případů na zahraničních fórech. Tady ale mojí domněnku nikdo nepotvrdil, ale ani nevyvrátil. Mám trochu strach, že se vytlouká klín klínem a místo metoprololu teď do sebe musím prát benzodiazepamy, abych se alespoň trochu vyspal a uklidnil. Můžete prosím zhodnotit mojí situaci a posoudit, zda se opravdu nemůže jednat spíše o syndrom z vysazení Metoprololu a jak toto případně řešit.

Odpověď odborníka:

Popisujete, že Vaše obtíže nastaly před měsícem a že jste byl pod velkým tlakem v práci. Vidím spíše zde příčinu Vašich obtíží. Po vysazení Betalocu se mohou psychické mírně obtíže zhoršit, protože u betablokátorů v některých studiích se zjistil i mírný sedativní účinek. Ale nevyvolává jejich vysazení úzkostnou depresi. Doporučovala Vám zaměřit se na zklidnění, vyřešení pracovního vytížení. Možná by Vám mohl pomoci i psycholog. Někdy účinek antidepresiv se projevuje až po 14 dnech. Konzultujte také svoji léčbu s psychiatrem.
MUDr. Dagmar Doležalová

MUDr. Dagmar Doležalová
MUDr. Dagmar Doležalová

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: