Psychika

Potřeboval bych se zeptat na jeden dotaz, jenž mě trápí. Jsem vcelku hypochondr, tím je třeba začít.. V neděli byla bouřka a já měl z okna prádlo a spěchal jsem do bytu jej sklidit.. Otevřu okno, bouřka už je nad barákem, prší, sklízím to prádlo a hned vedle okna vede lano, které je z hromosvodu ze střechy - bydlím ve třetím patře z 7.. No a najednou blesk, rána ani nebyla nijak velká, ale mě něco ťuklo do hlavy a jak kdyby to projelo celým tělem. Nespadl jsem na zem, ani jsem nebyl v bezvědomí, ale něco jsem cítil.. Rychle jsem sklidil zbytek prádla, zavřel okno a pak v bytě uvažoval, jestli jsem nemohl od toho lana dostat nějaký výboj.. Chvíli po té se mi začalo špatně dýchat (taková dušnost jako když se razantně mění tlak), nešlo mi dodechnout, byl jsem takový slabší, že jsem šel i o dost brzy spát.. Další den už vše v pohodě, následky asi nemám, jen když o tom přemýšlím zase se mně hůře dýchá, trochu problém s dodechnutím, srdce sem tam proskočí.. Jo, proskočilo mi pár krát i v tu neděli, ale ty extrasystoly mám běžně i bez bouřky.. JEN mě to vyděsilo v té formě, co se asi mohlo stát, jestli se nemohlo třeba ve mě poškodit srdce, nebo mozek tím proudem a jak je elektřina z blesku na drátu z hromosvodu nebezpečná. Ten drát je asi 15 - 20 cm od okna. Já od něj v tu dobu byl tak na 30 cm - žádný dotek mě a drátu tam nebyl.. Možná je vše jen hra psychiky, nevím, ale pro jistotu raději píšu :) Děkuji moc za vlídnou odpověď :)

Odpověď odborníka:

Otázka nebezpečí v blízkosti hromosvodu při bouřce je spíše pro fyzika. Ale za sebe můžu říci, že při bouřce bych se k hromosvodu nepřibližovala. Při procházení blesku do země mohlo dojít k drobnému průboji elektřiny.Váš zážitek se může přirovnat ke zážitku při dotknutí se elektrického ohradníku např. u výběhu koní. Mým známým se to stalo několikrát. Bez následků. Vaše obtíže jsou spíše vyvolány psychikou. Dechové obtíže, bušení srdce či extrasystoly....Bývá to vyvoláno strachem. V případě, že by jste měl nějaké obtíže, pro Váš klid bych Vám doporučila nechat si natočit ekg. Možná by bylo vhodné i nějaké autosugestivní cvičení či psychoterapie se zaměřením na zvládání strachu. Mohou se Vám totiž Vaše potíže s věkem zhoršovat.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

MUDr. Dagmar Doležalová
MUDr. Dagmar Doležalová

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: