Psychika

Dobrý den,velmi Vás prosím o radu.Před třemi týdny mi psychiatrička předepsala Sertralin-50mg s tím že na začátek budu brát půlku tabletky,protože jsem drobné postavy a má váha se pohybuje mezi 43-46 kily.Po dvanácti dnech se u mě objevil nežádoucí příznak,kdy jsem cítila neklid a v zápětí mě polilo horko se silným pálením či pícháním těla a tento pocit jsem měla i v ústech.Po chvilce toto odeznělo a opakovalo se to ještě během dne asi dvakrát.Vzala jsem si Lexaurin a konzultovala toto s psychiatričkou.Ta doporučila vysazení,den bez léku a následující den mi napsala Velaxin-37,5 mg jednou denně v poledne.Po šesti dnech braní léku se opakoval naprosto stejný příznak,přičemž mi psychiatrička řekla,že je toto moderní lék s minimem vedlejších příznaků.Vyzkoušela jsem i Cipralex a Mirtazapin taktéž s problémy.Nevím si rady a jsem z toho nešťastná,potřebuji nastoupit do práce jsem tři měsíce v PN.Byla mi doporučena psychoterapie na kterou docházím od prosince.Na tuto mě dovedla velká únava a hlavně úzkost,stres z práce.No a v posledním půlroce mi začalo zlobit srdičko-bušení a extrasystoly.Nyní jsem vyšetřena na kardiu a vše je v pořádku jde o psychiku. Netrpím na deprese ale úzkosti a stres z práce a takové ty existenční věci, to je to co mě trápí.Proč tedy antidepresiva,a co s takovými nežádoucími příznaky?Velice Vám děkuji za váš názor a přeji pěkný den. Dagmar.

Odpověď odborníka:

Krásný den.Je mi líto,že máte takové trápení se snášenlivostí léků.Zmíněná antidepresiva jsou ale skutečně tzv.léky volby pro úpravu stavů spojených s úzkostmi,stresovým nastavením.Změny nálady nemusejí být nutně primárním prožitkem.Efekt antidepresív je založen na určitých změnách v rovnováze jistých mozkových přenašečů,které se ale plně dostaví až během 2-3 týdnů.Do té doby člověk většinou velké změny nepozoruje,naopak často víc vnímá nežádoucí účinky.Většina nežádoucích účinků je přechodných,ustupuje během léčby,naopak se začíná dostavovat příznivý vlastní efekt-uznávám,že je těžké "vydržet"stav relativního zhoršení celkového stavu.Zklamu Vás,ale nejsem o nic moudřejší než Vaše ošetřující paní doktorka,spíše naopak.Můžete-li,plně jí důvěřujte,jistě se dá trochu individualizovat dávkování antidepresíva-ve Vámi uváděných preparátech není nějaký zásadní rozdíl v účinnosti,ve všech případech se jedná o moderní léky s prokázanou účinností.Držím moc a moc palce.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: